En ponny har smittats med sjukdomen kvarka på en fältridklubb i Helsingborg. Arkivbild. Foto:

Smittsam sjukdom på ridklubb i Skåne

Inrikes

En ponny har smittats med sjukdomen kvarka och isolerats från övriga hästar på en fältridklubb i Helsingborg. Ingen av ridskolans 75 hästar får lov att lämna anläggningen.

— Det är ett väldigt märkligt fall, det är en ponny som har jobbat här i fem år och som plötsligt får feber, säger Christel Wiberg, en av de ansvariga vid Helsingborgs fältridklubb, till TT.

Sammanlagt finns det 75 hästar på ridklubben, ingen av dessa har några symptom men får trots det inte lämna anläggningen efter att smittan upptäcktes, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

— Vi har valt att göra så, inga hästar är välkomna in nu. Det är för att ta ansvar, säger Christel Wiberg.

När restriktionerna kan komma att hävas är ännu oklart. Två ryttare kommer att missa en tävling på grund av förbudet som råder.

Enligt Christel Wiberg finns det misstankar om att hästen burit på smittan latent, men de har ännu inte fått bekräftat var smittan kommer ifrån.

— Alla hästarna testas dagligen så att de inte har feber.

Kvarka är en hästsjukdom som drabbar luftvägarna och i svåra fall kan leda till komplikationer, även om det inte hör till det vanliga. Den smittade hästen på ridklubben mår under omständigheterna bra.

— Han är väldigt pigg och glad. Veterinären kommer att titta på honom igen, säger Christel Wiberg.

Fakta: Kvarka

Kvarka är en smittsam hästsjukdom som förekommer i hela världen. Symptomen är snuva, svullna lymfkörtlar och förträngningar i luftvägarna. När en häst insjuknar isoleras djuret för att undvika smittspridning. Sjukdomen kan innebära komplikationer för hästen, men ofta blir de helt friska.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt

Mest delat denna vecka