• Bakom artistnamnet Slowgold finns göteborgaren Amanda Werne, som en dag drömmer om att få spela på Tyrolen i Alvesta. Arkivbild Foto:
  • Slowgold och hennes medmusiker turnerar i sommar med nya plattan "Mörkare". Pressbild. Foto:
1/

Snus och rökelse i Slowgolds turnéväska

Musik

Med nya skivan "Mörkare" i ryggen bockar Slowgold av klassiska sommarspelningar på festivaler, nöjesfält och i skärgården.

Men den bästa publiken finns trots allt i Stockholm, säger hon. Även om det sitter långt inne att erkänna för en göteborgare.

Amanda Werne, musikern bakom artistnamnet Slowgold, släppte i februari sitt sjätte studioalbum. Sedan debuten 2012 har göteborgaren hunnit med allt från att samarbeta med Mattias Alkberg till att uppträda i "På spåret".

Som bäst turnerar 29-åringen och hennes medmusiker genom landet – precis som tidigare somrar.

— Det är festligt med festivaler, nöjesfält och skärgården! Det är tredje sommaren i rad vi lyckas pricka in alla. Det är också roligt att man på sommaren träffar fler kompisar ute på vägarna som också är på turné, säger hon.

TT: Vad är ditt bästa turnéminne?

— När vår kompis Sebastian Öberg flög oss i sitt miniplan till Storsjöyran! Det var bara vi och Van Morrison som tog privatflyg till festivalen.

TT: Och ditt värsta turnéminne?

— När vi krockade i Drängsered förra sommaren med en man som struntade i väjningsplikten för att han ”bott där i 13 år”! Vår sprillans begagnade V70, just lastad med hela rodden för första gången, blev helkvaddad! Sänder ett varmt tack till bärgaren Lemmy som muntrade upp stämningen.

En Slowgold-konsert innehåller nästan alltid låten "Rosor" på grund av dess "ösiga outro som visar var skåpet ska stå", berättar Amanda Werne – som trots kärleken till hemstaden Göteborg menar att huvudstaden har den bästa publiken.

— Även om det sitter långt inne för en göteborgare. Men stockholmarna har alltid varit underbara!

TT: Vilken scen drömmer du om att få spela på?

— Nån gång vill vi spela på stora scenen på Tyrolen i Alvesta.

TT: Vad tar du alltid med dig när du åker ut på turné?

— Snus och rökelser!

TT: Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

— Vi har en kramring som jag försökt avskaffa några gånger, men den gör faktiskt sitt jobb för fokuset.

Fakta: Sommarens turnéer

Sommar betyder knappast semester för Sveriges musiker. I artikelserien "Sommarens turnéer" pratar vi med band och artister som ska ut på vägarna om konsertminnen, förväntningar och förberedelser.

Fakta: Slowgold

Namn: Amanda Werne

Bor: Göteborg

Bakgrund: Debutalbumet "Självbetitlad" kom 2012, därefter har hon hunnit med flera album samt samarbetat med andra artister, bland andra Freddie Wadling (1951–2016).

Aktuell: Släppte albumet "Mörkare" den 23 februari. Turnerar som bäst i Sverige.

Turnédatum: 2/8 Näsåker, 17/8 Östra Ämtervik, 18/8 Karlskoga.