• Flera hundra slöt upp till en minnesstund för de fem på tidningsredaktionen som sköts ihjäl i Annapolis i Maryland. Foto:
  • Trots det blodiga dådet gjorde redaktionen en tidning till nästa dag – till stor del tillägnad de mördade kollegerna. Foto:
1/

Sorgemarsch för massaker på tidning

USA

Över 300 Annapolisbor gick i långsam marsch med blommor och tända ljus på fredagskvällen för att visa sin sorg och vrede över massmordet på tidningsredaktionen Capital Gazette.

Dagen före hade en 38-årig man skjutit sönder glasdörrarna och öppnat eld inne på tidningskontoret och dödat fyra av journalisterna och en säljare.

Det framkom senare att han hyste agg mot tidningen sedan den sju år tidigare hade skrivit om ett domstolsärende, där han hade blivit fälld för att ha förföljt en kvinna – en klasskamrat från högstadiet. Han hade då stämt två journalister men förlorat i domstol. Just de två journalisterna jobbade inte längre på The Capital när han nu kom för att hämnas.

— De som jobbar här är våra vänner, våra grannar. Den här tidningen representerar allt som är stort med vårt land: demokratin och samhällsandan, sade Christine Feldman när hon lade ner blommor vid en minnesplats som ställts i ordning bland kvarterets butiker och restauranger

President Donald Trump som har angripit pressen mycket i sina tal ända sedan sin valkampanj 2016 tillfrågades av reportrar om han ångrade att han kallat alla journalister för "folkets fiender".

— Det är uppenbart att pressen har behandlat mig väldigt illa, men så är jag president... Jag förmodar att de inte behandlat mig illa nog, blev hans lite kryptiska svar.

Han kallade händelsen i Annapolis "en skam".

The Capital är en av tidningarna som den angripna redaktionen arbetade för. Den kom ut även dagen efter massmordet – med bilder och minnesord över de dödade, och ledarspalten tom så när som på en markering att man "saknar ord".