En kvinna håller upp en spansk flagga till stöd för polisen, medan självständighetsivrande demonstranter samlas till en protest framför polishögkvarteret i Barcelona på tisdagen. Foto:

Spanien splittrat om katalansk omröstning

Spanien

Det blev ett rungande ja till självständighet i den katalanska folkomröstningen, även om valdeltagandet var lågt. Men i andra regioner är många helt oförstående inför separatismen.

— De vill rycka bort en del av Spanien som också är min, säger Sevillabon Javier Ojeda till TT.

Ingen lösning är i sikte på den politiska krisen i Spanien efter söndagens självständighetsomröstning i Katalonien. Regionpresident Carles Puigdemont lovar trotsigt att utlysa självständighet inom några dagar, medan Madrid hotar med rättsliga åtgärder.

Katalanerna själva är splittrade. Men bilderna på polisvåld under omröstningen har sannolikt samlat fler bakom Puigdemonts linje. Ett tecken på det var tisdagens enorma manifestationer i Barcelona.

Javier Ojeda suckar, och påpekar att folkomröstningen förklarats olaglig.

— Föreställ dig att en bit land i Sverige plötsligt vill bryta sig loss och bli självständigt. Vad skulle resten av landet tänka? Jag skulle gärna se om ni skulle skicka in polisen för att upprätthålla lagen, eller kanske låta bli, säger 40-åringen, som är företagare inom hotellbranschen.
— Ska Katalonien bryta sig loss så kommer alla vilja det. Då upplöses Spanien.

"Ökat polariseringen"

Ett av argumenten från självständighetsivrande katalaner är att den rika regionen tvingas bidra orättvist mycket till resten av landet. Det ger inte Javier Ojeda mycket för.

— Om en region har mer industrier och resurser är det givet att den stöttar de andra lite mer.

41-åriga "Carla" från Córdoba, som inte vill citeras med sitt riktiga namn, ser hela frågan som ett politiskt spel från båda sidor.

— I slutändan är allt de gjort att öka polariseringen och ställa medborgare mot medborgare.

Stöd från Baskien

Hon tycker att Madrid borde ha gjort mer för att stoppa folkomröstningen. Samtidigt oroar hon sig över att krisen tar kraft från viktigare frågor, som den ekonomiska återhämtningen i landet.

— Vi som inte bor i Madrid eller Barcelona lever som i ett tredje världen-land jämfört med dem.

Enligt en opinionsmätning gjord före folkomröstningen ansåg 60 procent av spanjorerna att regeringen borde förbjuda den. I Baskien, med en egen lång historia av självständighetssträvan, är förståelsen för katalanerna större.

Den spanska regeringen har sig själv att skylla efter att under så lång tid ha ignorerat minsta krav på förhandlingar, säger 35-åriga Jagoba Letamendia från San Sebastián.

— Jag tycker att det är en helt legitim sak att katalanerna fick säga vad de tycker. Regeringen svar, med förbud och polisaggression, var fullständigt oproportionerligt.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen fick väljarna svara på frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Mest delat denna vecka