Köplatser försvinner när organisationen Bostadsrätterna lägger ner bosparandet. Arkivbild. Foto:

Sparare blåsta på köplats

Ekonomi

Organisationen Bostadsrätterna lägger ner sitt bosparande. Därmed tappar Handelsbankens bosparfond en hel del av sitt värde när köplatsen till nya bostadsrätter försvinner, något som kostat de tusentals spararna sammanlagt flera miljoner kronor i avgift, skriver Svenska Dagbladet.

Bosparfonden har riktats till sparare som i kombination med ett sparande också fått köpoäng hos organisationen Bostadsrätterna. För det har spararna betalat en extra hög förvaltningsavgift. Orsaken till att kösystemet försvinner är att Bostadsrätterna beslutat att avveckla bopsparverksamheten, något som alltså slår mot Handelsbankens bosparfond som lockade med köplatser i tider av bostadsbrist.

— Det finns säkert kunder som blir besvikna men vi är tvungna att göra det, säger Magdalena Alveskog, ställföreträdande vd för Handelsbanken fonder, till SvD.

Det är bara köpoängen som försvinner. Det sparade kapitalet påverkas inte, men det blir heller ingen kompensation till spararna för den extra höga förvaltningsavgiften som banken tagit ut för kösystemet, enligt banken.