Efter den senaste dödliga skolskjutningen i landet klargör Dick's Sporting Goods – en av USA:s största sportbutikkedjor – att den inför kraftiga begränsningar i sin vapenförsäljning. Arkivbild. Foto:

Sportbutikskedja i USA begränsar vapenköp

USA

Efter den senaste dödliga skolskjutningen i landet klargör Dick's Sporting Goods – en av USA:s största sportbutikkedjor – att den inför begränsningar i sin vapenförsäljning.

Den 14 februari sköt Nikolas Cruz ihjäl 17 personer på sin tidigare gymnasieskola i Florida. Sedan dess har bland andra flygbolagen United och Delta Airlines samt biluthyrningsfirmorna Hertz och Enterprise beslutat upphöra med rabatt till medlemmar i den mäktiga vapenlobbyn NRA.

Nu säger Edward Stack, vd på Dick's Sporting Goods med cirka 600 butiker, i ett uttalande att "tankar och böner är inte tillräckligt". Därför ska kedjan sluta sälja automatkarbiner och vissa slags magasin samt höja minimiåldern för vapenköp från 18 till 21 år, rapporterar NBC News.

I november sålde Dick's Sporting Goods ett hagelvapen till Nikolas Cruz. Det användes inte i dådet, men enligt företaget "kunde det" ha använts.