De ryska tsarernas gamla palats, Vinterpalats, tronar vid Nevas strand i S:t Petersburg. Arkivbild. Foto:

S:t Petersburg – Östersjöns Venedig

Ryssland

På gammal svensk mark – och bokstavligen svenska ben – vilar S:t Petersburg vid Neva-flodens mynning.

Tsartidens huvudstad är fortsatt Rysslands kulturella centrum. Och för tillfället hemvist även för den politiska eliten.

President Vladimir Putin är uppvuxen på Baskov-gatan 5, strax öster om Fontanka-kanalen. Premiärminister Dmitrij Medvedev bodde längre söderut, i miljonprogrammen på Bela Kun-gatan. Och härifrån kommer även cheferna för gasjätten Gazprom, förre försvarsministern Sergej Ivanov och en lång rad av övriga makthavare i nutidens Ryssland.

Många har dessutom gemensamt att de antingen arbetat tillsammans med Putin i stadsledningen i den gamla Smolnyj-skolan eller gått på universitets juridiska fakultet.

S:t Petersburg är en relativt ny stad, grundat av tsar Peter den Store på ruinerna av det gamla svenska Nyen i början av 1700-talet. I träskmarken ville tsaren skapa en modern europeisk huvudstad, till skillnad mot det gamla Moskva. Byggarna var till stor del svenska krigsfångar, där många i princip kom att användas som byggmaterial när de dog som flugor av umbärandena.

Än värre umbäranden skedde sedan under andra världskriget då det dåvarande Leningrad (som staden hette 1924–91) belägrades av Nazityskland i 872 grymma dagar.

Otaliga ryska författare har genom åren hyllat stadens skönhet, som Nordens Palmyra eller Venedig, inte minst på grund av de kanaler som tsaren byggde på inspiration från Nederländerna.

Fakta: S:t Petersburg

Läge: Vid Finska viken, längs floden Neva.

Folkmängd: 5,1 miljoner.

Arena: S:t Petersburg-stadion (67 800 platser), invigd 2016.

Hemmaklubb: Zenit, med ett sovjetiskt och fyra ryska mästerskap på meritlistan, senast 2015, liksom seger i Uefa-cupen 2008. Slutade femma i årets ligaspel.

Matcher i VM (svensk tid):

15 juni, 17.00, grupp B: Marocko-Iran

19 juni, 20.00, grupp A: Ryssland-Egypten

22 juni, 14.00, grupp E: Brasilien-Costa Rica

26 juni, 20.00, grupp D: Nigeria-Argentina

3 juli, 16.00, åttondelsfinal: F1-E2

10 juli, 20.00, semifinal 1

14 juli, 16.00, match om tredje pris