• Daniel Ståhl tog silver i herrarnas final i diskus under friidrotts-EM i Berlin, Tyskland. Arkivfoto. Foto:
  • Stavhopparen Armand Duplantis blev sjua i Bryssels Diamond League-avslutning. Foto:
1/

Stål-svenskar utan bett i Bryssel

Friidrott

Varken Ståhl-mannen eller IK Stål-pojken nådde ända fram i Diamond League-avslutningen i friidrott.

Daniel Ståhl och Armand Duplantis fick nöja sig med tredje och sjunde plats i Bryssel.

Diskuskastare Ståhl blev bara sjua i samma tävling i fjol och var då djupt besviken. Nu höjde han sig rejält, med 66,74 som bäst i femte omgången.

— Det var bra tryck i kasten, men lite sämre tekniskt. Men det var en bra tävling ändå – trea är jätteokej, säger Ståhl på väg ut från Kung Baudouin-stadion.

Inblandad i segerstriden var han egentligen aldrig. Vinnande jamaikanen Fedrick Dacres (68,67) och tvåan Andrius Gudzius från Litauen (67,56) kastade både bäst och jämnast.

För Ståhl blir det att ladda om, ta flyget till Finland på lördagsmorgonen och försöka vinna ännu en Finnkamp i stället.

— Morsan är från Finland och jag kan språket så det är jättekul. Jag förstår allt som speakern säger – hur mycket skit de snackar om svenskarna, så det är bara att kontra. . . Jag älskar Finland också, faktiskt, skrattar Ståhl.

Duplantis sjua

I herrarnas stavhopp stod svenskhoppet till 18-årige Armand Duplantis, med Avestas IK Stål som svensk moderklubb.

På förhand såg han fram mot att visa att EM-guldet och 6,05-hoppet i Berlin för två veckor sedan inte var en tillfällighet.

— Jag tränade för att vara i topp på EM, men jag känner mig fortfarande bra, att jag kan hoppa högt, sade "Mondo" på en presskonferens i torsdags inför tävlingen.

När det väl gällde under en allt kyligare belgisk kväll gick det dock inget vidare.

Både 5,53 och 5,68 kom först i andra försöket – och på 5.83 var det helt kört, med en sjundeplats som följd.

Hermansson tvåa

Sverige får därmed fortsatt vänta på första Diamond League-titeln på herrsidan. Sedan tävlingsserien inrättades 2010 är Abeba Aregawi hittills enda svensketta överlag, då hon vann damernas 1 500 meter 2013.

Tredje svensk i galan – dock utanför Diamond League-systemet – är Hanna Hermansson, som slutade tvåa i kvällens 800-meterslopp på tiden 2.00,96, en knapp halvsekund över årsbästa.