Stormskadad skog vid Finsta i Norrtälje kommun. Foto:

Äldre hårt drabbade efter stormen

Väder

Stormen Alfridas framfart har drabbat sjuka och äldre hårt i Norrtälje kommun. Många har varken ström eller täckning på mobilen och ett stort antal trygghetslarm har slutat att fungera.

— Det är en jätteutmaning, säger kommunikationschefen Lars Lindberger.

Uppland, och den vidsträckta Norrtälje kommun i synnerhet, fick ta en stor smäll under Alfridas härjningar. Fortfarande är tusentals hushåll strömlösa och för många kan det dröja över en vecka innan elen är tillbaka.

— Det pratas om tusentals fastigheter, kanske upp emot 10 000, säger Lars Lindberger.

Äldre personer vars telefoner och trygghetslarm slutat fungera är bland de svårast drabbade. Av totalt 2 000 som har trygghetslarm – är ungefär 400 ur funktion.

— Alla hemtjänstföretag har fått styra om verksamheten och fokuserar nu på att medicin och vårdande insatser kommer dit de behövs, snarare än städ och tvätt. Extra nattpatruller har också satts in, säger Lars Lindberger.

Stor utmaning

Men den största utmaningen är däremot de personer som är sjuka och äldre – men som inte har hemtjänst.

— Om vi inte känner till att de inte mår bra så kan vi inte hjälpa dem, det är en jätteutmaning, säger Lindeberg och uppmanar alla anhöriga, vänner och bekanta att se till sina äldre.

Från Norrtälje kommuns håll pågår flera insatser för att undsätta de drabbade. Fem brandstationer har öppnat dit man kan komma och hämta vatten, värma sig, ladda telefonen och i värsta fall övernatta. Kommunen är även i färd med att frigöra sovplatser på bland annat vandrarhem och kursgårdar.

— Det är förmodligen några som kommer att behöva flytta, främst äldre som är i för dåligt skick för att själva hålla värmen hemma utan el.

De personer som varit inlagda på sjukhus och inte kan åka hem på grund av strömavbrotten, omdirigeras till andra sjukhus.

Alla kommunens badhus håller från och med fredagen öppet utan inträdesavgift för den som vill komma och duscha eller basta. På lördagen öppnar ett kommunikationscenter dit invånare kan ringa mellan klockan 09 och 15.

Alternativa skollokaler

Nästa onsdag tar jullovet slut och för elever i strömlösa skolor kan det bli aktuellt med alternativa undervisningslokaler till terminsstarten.

— Den informationen kommer att gå ut till vårdnadshavare senast på måndag, säger Lindberger.

Initiativen från civilsamhället har inte låtit vänta på sig.

— Vi får mycket positiv feedback, både i våra digitala kanaler och från folk som ringer. Många småföretag hjälper till, restauranger öppnar, folk startar Facebooktrådar där de erbjuder hjälp och sovplats. Folk tänker på varandra, säger Lindberger.

Fakta: Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka – högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar – 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI