• Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef vid Polisen. Foto:
  • Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef, Ulf Johansson, regionschef, och Anders Bjärgård, polisinsatschef, under Stockholmspolisens pressträff inför lördagens 134 tillståndsgivna allmänna sammankoster i staden. Foto:
  • Stockholmspolisen kallar in extra personal från resten av landet för att hantera ett stort antal evenemang under helgen. Arkivbild. Foto:
1/

Stort polispådrag i Stockholm under helgen

Valet

Mitt i valspurten trängs politiska möten med idrottsevenemang och konserter om platsen i Stockholm. Under helgen hålls 135 tillståndsgivna allmänna sammankomster i Stockholms län och polisen förbereder en stor kommendering.

— Helgen kommer att innebära en särskild utmaning för polisen, stockholmarna och de som besöker Stockholm i helgen, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Bland evenemangen märks tävlingen Tough Viking på Djurgården, Stockholms Triathlon, konserter på Skansen, vid Zinkensdamms IP och Mosebacke torg samt en stor koreansk kulturfestival i Kungsträdgården. Samtidigt anordnas en demonstration för strejkrätten av organisationen Strike Back och en djurrättsmarsch ska gå mellan Vasaparken och Humlegården.

Organisationer på de politiska ytterkanterna har också sökt och fått tillstånd att demonstrera i Stockholm under helgen. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer att hålla möte på Kungsholmen och organisationen Revolutionär kommunistisk ungdom samlas på Norra bantorget. Dessutom tar polisen höjd för att icke tillståndsgivna demonstrationer kan tillkomma.

Extra poliser

Poliser från andra delar av landet kallas in för att stärka Stockholmspolisen, men med exakt hur många vill polisen inte avslöja.

— Vi har tagit ut en ansenlig polisresurs för att kunna bevilja tillstånden och se till att de kan hållas. Ingenting ska uteslutas och polisen kan aldrig styra ett händelseförlopp. Men jag tycker att vi är väl förberedda, säger polisinsatschef Anders Bjärgård.

Polisens strategi är att hålla isär grupper eller personer med eventuella våldssyften så att de inte kommer i närheten av varandra. De vill inte peka ut någon särskilt grupp utan uppmanar i stället stockholmare och besökare att ta reda på var demonstrationerna kommer att äga rum och vilka grupper som kommer att delta.

— Man bör vara uppmärksam och kolla var de här demonstrationerna kommer att hållas, säger biträdande kommenderingschef Carolina Paasikivi.

Stökigt i trafiken

Samtidigt anser hon inte att någon ska undvika Stockholm under lördagen.

— Tvärtom är det viktigt att stockholmarna är ute och lever som de vill göra.

Däremot kan det vara klokt att lämna bilen hemma och vara beredd på tillfälliga avbrott i kollektivtrafiken.

— Risken består framför allt av svårframkomliga vägar, säger Paasikivi.

Fakta: Evenemangen under lördag

135 olika evenemang pågår under lördagen i Stockholm. Här är några av dem:

Koreans kulturfestival

Tough Viking

Hammarby familjedag

GES

Petter

Lars Winnerbäck

Strike Back

Kämpa Sthlm

RKU

Djurrättsmarsch

No rape

Orangeday

Nordiska motståndsrörelsen

Källa: Polisen