• De svalare temperaturerna kan väcka jobbiga minnen till liv, säger en lektor i psykologi. Arkivbild. Foto:
  • Det lågtrycksbetonade vädret med svalare temperaturer och regn på en del håll i landet kan påminna om tidigare höstar som varit jobbiga. Arkivbild. Foto:
1/

Svalare temperaturer väcker minnen till liv

Väder

Det lågtrycksbetonade vädret som dragit in över landet riskerar att lägga sig som en blöt filt över humöret.

Omställningen från högsommarvärme till svalare vindar väcker minnen till liv, enligt en lektor i psykologi.

— Det är glasklart i forskningen att väder och ljus påverkar oss, men på olika sätt. Vad den ena tycker är helt underbart vackert väder blir den andra deprimerad och ledsen av, säger Per Johnsson, lektor vid institutionen för psykologi på Lunds universitet.

Lågtryck från Atlanten

Ett svalare och molnigare väder har präglat Sverige sedan den gångna helgen på grund av ett lågtryck som rört sig in från Atlanten över den norska kusten. SMHI:s prognos är att det nuvarande vädret, med lägre temperaturer och regn på en del håll i landet, kommer att hålla i sig över den kommande helgen.

Många har längtat efter det svalare vädret efter sommarens utdragna värmebölja, torka och skogsbränder, samtidigt som andra blir ledsna när värmen är på väg bort.

Per Johnsson säger att det inte går att isolera vädrets inverkan på humöret från andra faktorer som att semesterperioden går mot sitt slut. För en del människor handlar humorsvängningen om insikten att hösten är på intågande, att det dröjer ett år till nästa sommar och påminnelsen om att de vantrivs på jobbet eller i skolan.

Minns tidigare höstar

Men känslolivet kan också påverkas av hur tidigare höstar har varit i människors liv, eftersom årstidsväxlingen kan väcka minnen djupt inom oss som vi ibland inte är medvetna om.

— Årstidsbundna depressioner är vanliga, där vissa människors hjärna är mer beroende av ljuset. Det kommer någon slags tyngd, ledsnad och sorg. Tillsammans med den ärftliga komponenten är det någonting som väcks till liv, att det var då jag skulle börja skolan och det var fruktansvärt varje år, säger han.
— Det kanske var väldigt länge sedan det hände och nu har vi skapat ett bättre liv. Men det är väldigt bra att bli medveten om det.

Fakta: Tre tips till den som deppar

1. Fjäska för dig själv genom att göra lite roligare saker än du brukar och laga godare mat åtminstone några dagar i veckan.

2. Bjud hem vänner och bekanta om du mår bättre av det, avstå från att umgås om du trivs bättre i ensamhet.

3. Sätt inte för hård press på dig själv genom att hårdstarta träningen som legat i vila under sommaren. Det är bra att röra på sig för att öka syreupptagningsförmågan, men ta det lugnt.

Källa: Per Johnsson, lektor i psykologi vid LU