Talibaner på motorcyklar i staden Ghazni i juni. Arkivbild. Foto:

Afghanstyrkor jagar talibaner efter attack

Afghanistan

De öppna striderna har lagt sig efter gårdagens talibananfall mot den afghanska staden Ghazni.

Afghanska specialstyrkor söker igenom staden för att hitta skingrade motståndare som gömmer sig i civila bostadshus.

Talibanernas försök att inta Ghazni, som ligger i östra Afghanistan, inleddes sent på torsdagskvällen. Efter intensiva strider mot afghansk militär, som fått understöd av amerikanskt stridsflyg, avstannade striderna på fredagsmorgonen.

— Våra befäl och den afghanska militären. . . genomför en upprensningsinsats då talibanerna har tagit nya positioner i civila hus, säger en talesperson för det afghanska försvarsdepartementet.

Enligt departementets uppgifter har 150 talibaner dödats i striderna. Enligt sjukhusuppgifter från tidigare på fredagen hade minst 16 personer dödats i attacken – 14 soldater och två civila.

Under natten hördes såväl skottlossning som explosioner över staden. Både el- och telenät har legat nere i staden sedan striderna bröt ut.

I ett tidigt skede hävdade talibanerna att man tagit kontroll över de flesta av stadens myndighetsbyggnader, vilket motsades av den amerikanska militären.

Attacken är den senaste i en rad försök från talibanskt håll att inta städer. Afghansk militär kämpar med att hålla tillbaka gruppen i landet, sedan Nato drog tillbaka sina stridande styrkor i slutet av 2014.

I maj försökte talibanerna inta staden Farah i västra Afghanistan, men de drevs ut av afghansk militär och amerikanskt stridsflyg.