Köpenhamns byret (tingsrätt) dömer en man till sex års fängelse för att ha gömt ett vapen åt ett kriminellt gäng. Samme man har tidigare dömts för att ha hjälpt mannen bakom terrordådet i Köpenhamn 2014 med att gömma ett vapen. Arkivbild. Foto:

Terroristens medhjälpare dömd på nytt

Danmark

En man som tidigare dömts för vapenbrott i samband med terrorattentatet i Köpenhamn 2015 får nu ett nytt fängelsestraff, den här gången för medhjälp i en konflikt mellan kriminella gäng. Även den här gången handlar det om att han har hjälpt till med att gömma ett vapen.

I oktober 2017 gömde han en pistol i en pågående konflikt mellan två gäng. För detta döms han till sex års fängelse. Strafflängden har fördubblats eftersom brottet ses som ett led i gängkriget.

För sin inblandning i samband med terrordådet 2015 dömdes mannen till två och ett halvt års fängelse. Tillsammans med en annan man hade han hjälpt 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein att gömma ett vapen.

Omar Abdel Hamid el-Hussein angrep den 14 februari 2015 kulturhuset Krudttønden, där det pågick ett debattmöte om yttrandefrihet med den svenske konstnären Lars Vilks som en av deltagarna. Filmregissören Finn Nørgaard dödades och två poliser träffades av skott, men överlevde. Senare sköt han också ihjäl en vakt utanför en synagoga och skottskadade två poliser. Några timmar senare sköts han själv ihjäl av polis.