• Donald Trump träffade Storbritanniens premiärminister Theresa May på hennes lantresidens utanför London, Chequers, i fredags. Foto:
  • I en intervju med den brittiska tabloiden The Suns politiska redaktör, Tom Newton Dunn (bilden), kritiserade Trump både premiärminister Theresa May och hennes sätt att hantera Storbritanniens skilsmässa med EU. Kritik han senare valde att tona ner. Foto:
  • En av Donald Trumps tweets som spreds över världen var den där han efter kärnvapenhot från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppmanar "någon från hans svältande regim" att USA "också har en kärnvapenknapp som är större och mer kraftfull". Bilden är från mars 2018. Foto:
1/

"Trump-diplomatin" riskerar ändra praxis

USA

När Trump blandar sig i europeisk inrikespolitik bryter han inte bara mot oskrivna regler för diplomati. Han riskerar också att, i ett längre perspektiv, förflytta praxis för vad politiska ledare kan komma undan med. Det är läge att oroa sig, anser Christer Jönsson, professor i statsvetenskap.

Att uttala sig om andra länders interna angelägenheter har alltid varit ett stort tabu i diplomati. Ändå är det just vad den amerikanske presidenten Donald Trump ägnat de senaste dagarna – och månaderna – åt.

— Jag skulle ha gjort det väldigt annorlunda. Jag berättade faktiskt för Theresa May hur hon skulle göra, men hon höll inte med, sa Trump i en intervju i torsdags med Storbritanniens största tidning, tabloiden The Sun, när han tillfrågades om den brexitplan som landets premiärminister lagt fram.

"Är Trumps intervju med The Sun en signal om att det är slut på diplomatin?" frågade sig kolumnisten Mary Dejevsky i den brittiska tidningen The Guardian i fredags.

Oroliga och olyckliga

En fråga inte helt taget ur luften, om man får tro Christer Jönsson, professor emeritus i statsvetenskap vid Lunds universitet, som forskar om diplomati.

— Allt som diplomati står för är sådant som Trump bryter mot, säger han från en konferens där han befinner sig tillsammans med amerikanska statsvetarkollegor, som han beskriver som "oroliga och djupt olyckliga".

Under den gångna våren har Donald Trump hunnit med att läsa lusen av flera viktiga ledare.

— Det här skadar USA:s rykte enormt. Går det ens att reparera framöver? säger Jönsson.

Sopar efter elefanter

En tränad diplomat vet när det är läge att tala och när det är läge att tiga, sägs det. Politiker har inte alltid följt den diplomatiska uppförandekoden och tjänstemän har fått "sopa upp efter ledarna som cirkusarbetarna sopar upp efter elefanterna", säger Christer Jönsson. Trump är knappast ensam.

Men med honom har utvecklingen tagit ett steg till.

— Vi är så vana att han gör övertramp att han måste göra ännu grövre övertramp för att få rubriker. Om man ska lyckas på sociala medier så ska man vädja till känslor och det är precis vad diplomati inte handlar om. Det handlar om att med sunt förnuft hitta lösningar på internationella problem, säger Jönsson och menar att det finns anledning till oro.

"Trump-diplomati" accepteras

På samma sätt som Trump kan starta handelskrig kan han starta ordkrig, och det är där faran ligger. För varje gång som motståndaren provoceras att ge igen eller bemöta med egna känsloargument ökar risken att acceptansen för "Trump-diplomatin" ackumuleras. Gränsen för vad som är "okej" flyttas fram.

— Vi har ju hört en del uttalanden från runt om i världen om Trump, som vi aldrig tidigare har hört om en amerikansk president, konstaterar Jönsson.

Den amerikanske statsvetaren Marcus Holmes, som studerat vår tids viktigaste diplomati i sin bok "Face-to-Face Diplomacy", håller med om att gränserna kan flyttas framåt, men menar också att Trumps aggressiva retorik kan vara det han visar utåt, medan han bakom stängda dörrar kan vara en annan.

— Det finns diplomater som har vittnat om att han är mjukare, mer resonabel. Men det får vi andra aldrig veta, säger han.
— Sedan måste man också komma ihåg att mycket av det han säger har som främsta syfte att tilltala hans väljare hemma i USA.

Bakgrund: Exempel på Trump-diplomatin

I januari fick Australiens premiärminister Malcolm Turnbull en avhyvling över telefon av Trump, som sågade en överenskommelse mellan Australien och den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama om att USA ska ta emot australiska flyktingar. Trump twittrade också och kallade uppgörelsen "dum".

I samband med G7-mötet i Kanada i början av juni twittrade Trump och kallade Kanadas premiärminister Justin Trudeau för "väldigt oärlig och svag".

I samband med Natomötet den gångna veckan fick även Tyskland sig en känga: "Tyskland har just börjat betala Ryssland, det land de vill ha skydd från, miljarder dollar för den energi de får från en ny ledning från Ryssland. Inte acceptabelt!", skrev han.

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag och skrivit ett 15-tal böcker.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.