USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto:

Trump vill att allierade ska ta mer ansvar

USA

President Donald Trump vill att USA:s allierade ska ta mer ansvar i kampen mot jihadistiska miltanta grupper. Annars kommer terrorhotet aldrig att försvinna, enligt ett utkast till en ny anti-terrorstrategi.

USA bör undvika dyra och ovissa militära åtaganden, och landet ska intensifiera verksamheten mot globala jihadistgrupper utan att de amerikanska kostnaderna blir för höga, står det i dokumentet som väntas offentliggöras de närmaste månaderna och som Reuters har tagit del av.

"Vi kommer att försöka undvika dyra, storskaliga amerikanska militära insatser för att nå anti-terrormål och kommer i allt större utsträckning räkna med att våra allierade kommer att dela ansvaret att motarbeta terrorgrupper".

Men terrorismen "kan inte besegras med någon form av slutgiltighet", står det i utkastet.

— Som ett led i den övergripande strategin tar administrationen en ny titt på USA:s hela nationella säkerhetsstrategi, vilket inkluderar kampen mot terrorism som är särskilt viktig eftersom ingen sådan strategi har gjorts offentligt sedan 2011, säger Michael Anton, talesperson för Vita husets säkerhetsråd.

Att bekämpa islamistisk extremism var en av Trumps viktigaste valfrågor under presidentkampanjen 2016.

Sedan han tillträdde som president har han hittills till stor del följt den tidigare Obama-administrationens planer på att intensifiera militära insatser mot militanta grupper, och har gett Pentagon ökad befogenhet att slå till mot grupperna i till exempel Jemen och Somalia.