Ett "historiskt" regn har drabbat delar av Japan. Minst fyra personer har dött på grund av ovädret. Foto:

Fyra döda i kraftiga skyfall i Japan

Japan

Minst fyra människor har omkommit och evakueringar omfattar hundratusentals människor sedan ett kraftigt regnoväder svept in över de västra och centrala delarna av Japan.

Japans meteorologiska institut kallar det för ett "historiskt oväder" och varnar för fortsatt nederbörd.

På fredagsmorgonen hade delar av landets största ö, Honshu, fått dubbelt så mycket regn som är normalt för hela juli månad.

Minst fyra människor har dött till följd av ovädret – däribland en man som sögs ner i ett dräneringsrör och en äldre kvinna som stjälptes omkull av kraftiga vindar.

Flera personer saknas

Flera personer har rapporterats saknade, rapporterar public service-bolaget NHK. Dessutom rapporteras det om många skadade och flera människor har begravts i ett jordskred på fredags​​morgonen.

Omkring 168 000 personer har evakuerats från sina hem på grund av risken för ytterligare jordskred och översvämningar, och ytterligare 1,2 miljoner uppmanas att lämna de drabbade områdena, vilket innefattar Kyoto – en populär turistdestination och tidigare huvudstad.

Fortsatta väderproblem

Det kraftiga regnet tros ha intensifierats på grund av att varm, fuktig luft strömmat upp från Stilla havet. Dessutom har resterna av en tyfon som dragit Japan förbi tidigare i veckan också bidragit till ovädrets omfattning, enligt landets myndigheter.

En del av ön Shikoku fick 98 millimeter regn i timmen till klockan åtta på fredagsmorgonen, med totalt 908 millimeter nederbörd under de 48 föregående timmarna. Regnet spås fortsätta hela helgen och delar av landet väntas få upp till 400 millimeter det kommande dygnet.

Japans väderproblem är långt ifrån över efter helgen. I början av nästa vecka väntas tyfonen Maria röra sig in i riktning mot Okinawa.