USA:s utrikesminister Mike Pompeo går ombord inför flygningen från Japan till Nordkorea. Foto:

Pompeo tog med "Rocket man" till Nordkorea

Nordkorea

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har anlänt till Nordkoreas huvudstad Pyongyang för att fortsätta samtalen om en nedrustning av Nordkoreas kärnvapen.

Under besöket träffar han den högt uppsatte nordkoreanske politikern Kim Yong-Chol, som spelade en nyckelroll tillsammans med Pompeo för att få till stånd det toppmöte som hölls mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i förra månaden. Tillsammans ska de utforma detaljerna i den överenskommelse som Trump och Kim slöt, som kritiserades för att vara alltför luddig.

Pompeos resa syftar även till att få hem kvarlevorna från omkring 200 amerikanska soldater som stupade i Koreakriget (1950–1953).

Med sig i bagaget har den amerikanske utrikesministern två gåvor till Kim Jong-Un: ett brev från president Trump och en cd-skiva med artisten Elton John och låten "Rocket man".

Den sistnämnda skänks till den nordkoreanska ledaren sedan det framkommit att han inte förstod referensen när Trump kallade honom "rocket man" – raketman – när han talade inför FN i höstas, skriver den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo.