• Willem Dafoe spelar Vincent Van Gogh i kommande filmen ”Vid evighetens port”. Foto:
  • Regissören Julian Schnabel säger att han inte bryr sig om att förhålla sig till sanningen i arbetet med filmen om Van Goghs liv. Arkivbild. Foto:
1/

Van Gogh-regissör bryr sig inte om sanningen

Film

Det har gjorts minst tolv spel- och dokumentärfilmer om Vincent van Gogh. Nu kommer nästa. Den heter ”Vid evighetens port”, är regisserad av Julian Schnabel och har Willem Dafoe i huvudrollen.

— Det viktigaste för mig var att jag var tvungen att lära mig måla. Det gav mig en djupare känsla av det vi ville få fram med filmen, säger Julian Schnabel.

Schnabels film handlar om van Goghs år i Arles och följer honom fram till hans död. Dafoe har i den stjärnspäckade rollistan sällskap av kollegor som Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Rupert Friend och Emmanuelle Seigner. När teamet möter pressen är det bara Schnabel och Dafoe som sitter på podiet – de andra får, efter att ha blivit presenterade, sätta sig nere i salen.

Och det är nog lika bra det, för detta blir Julian Schnabels enmansshow. Han till och med svarar på några av de få frågor som Dafoe får.

"Bryr mig inte"

Schnabel blir själv tillfrågad om de händelser i filmen som är uppdiktade eller som är kontroversiella – som huruvida van Gogh blev skjuten av två pojkar eller begick självmord, och är den bok med skisser som återfanns för några år sedan äkta? Filmen hävdar det, medan van Gogh-kännare hävdar motsatsen.

— Jag bryr mig inte om ifall det är sant eller inte. Det här är en film, säger Schnabel.
— Det finns en mörk, romantisk legend som säger att han sköt sig själv. Men han var inte en man som skulle ha gjort något sådant, man hittade aldrig en pistol, och det är ju svårt att begå självmord och sedan gömma vapnet. Dessutom ser det väldigt snyggt ut när någon slänger ett vapen ut i vattnet, som en av pojkarna gör i filmen. Tycker du inte om det, så är det okej med mig, säger Schnabel.

Dafoe förstavalet

— Och anteckningsboken – vi som gjorde filmen har sett den, den skulle mycket väl kunna vara äkta. Vi bryr oss inte. Allt historieberättande är lögn. Se på Kurosawas film ”Rashomon”. Där ges fem olika versioner av samma händelse.

Schnabel säger att alla skådespelare var hans förstaval, och om Willem Dafoe säger han:

— Jag tänkte aldrig på någon annan som van Gogh. Willem har ett inre liv samtidigt som han är en mycket fysisk skådespelare. Alla var de bästa medarbetare som jag hade kunnat tänka mig.

”Vid evighetens port” kommer att gå upp på biografer i Sverige senare i vinter.

Rättad: Filmen kommer att heta ”Vid evighetens port” i Sverige.

Fakta: Van Gogh på film

Filmen "Han som älskade livet" i regi av Vincente Minelli från 1956 bygger på Irving Stones biografi över Vincent Van Gogh från 1934. Författaren hävdar att innan hans bok kom ut hade få människor hört talas om Van Gogh, som inte blev framgångsrik under sin livstid och dog 1890, i vad som allmänt anses vara ett självmord. Anthony Quinn fick en Oscar för sin biroll som Paul Gauguin, men Kirk Douglas vann inte för bästa manliga huvudroll.

I början av 1990-talet rådde Van Gogh-feber och inte mindre än tre spelfilmer hade premiär 1990-1991. Den mest kända är Robert Altmans "Vincent & Theo", med Tim roth och Paul Rhys i huvudrollerna. I franska filmen "Van Gogh" från 1991 spelar Jacques Dutronc huvudrollen medan den mer okända "Vincent och jag" handlar om en ung, nutida konstnär vars skisser säljs av en konsthandlare som hävdar att de målats av den store konstnären.

2017 kom den experimentella "Loving Vincent". Hela filmen är animerad och man har använt sig av olja på duk, 65 000 bildrutor målade av 125 konstnärer i samma stil som Van Gogh.