Harvey Weinstein. Arkivbild. Foto:

Weinstein anklagas för våldtäkt

Film

Harvey Weinstein anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier. Nu kliver fler kvinnor fram, däribland den italienska skådespelaren Asia Argento som anklagar filmproducenten för våldtäkt.

Enligt anklagelserna ska Harvey Weinstein, 65, tvingat tre kvinnor till sexuella handlingar, skriver tidningen The New Yorker. En av dem är skådespelaren Asia Argento som säger att hon varit tyst tills nu på grund av rädsla över att få sin karriär krossad.

Lucia Evans var en blivande skådespelare när hon mötte filmproducenten 2004 i New York. För tidningen berättar hon att han tvingade henne till oralsex trots att hon flera gånger sade nej.

Den tredje kvinnan vill vara anonym men berättar om liknande händelser på ett hotellrum.

Även Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Ashley Judd och Rose McGowan säger sig ha blivit sexuellt trakasserad av filmproducenten.

"Avskyvärt" och "oacceptabelt"

Skådespelarfacket SAG-AFTRA kallade i måndags Harvey Weinsteins beteende för "avskyvärt" och "oacceptabelt".

"Vi berömmer modet och uppriktigheten hos de kvinnor som har berättat om detta skamliga, aggressiva och olämpliga beteende som de upplevt med framstående anställda i branschen. Vi stödjer deras rätt att berätta och vi lyfter deras röster så att deras sanningar hörs. Alla har rätt att arbeta i en miljö fri från diskriminering och trakasserier", skrev facket i ett uttalande.

Hillary Clinton: "Bestört"

Under tisdagen sade Hillary Clinton att hon var "chockad" och "bestört" över anklagelserna.

— Beteendet som beskrivs av flera kvinnor kan inte tolereras. Deras mod och stödet från andra är avgörande för att stoppa detta beteende, sade hon enligt AFP.

Harvey Weinstein har sparkats från bolaget The Weinstein Company men gjorde ett sista försök att rädda sitt jobb. I ett mejl The Hollywood Reporter tagit del av vädjar han till andra branschhöjdare att hålla honom om ryggen.

Fakta: Detta har hänt

Det var i torsdags som New York Times rapporterade om att flera kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som sträckt sig över flera decennier.

I ett uttalande bad Harvey Weinstein inledningsvis om ursäkt men hotade senare att stämma tidningen för att ha publicerat rykten.

Efter New York Times publicering valde flera personer kring producenten att lämna sina uppdrag, bland annat advokaten Lisa Bloom och krishanteraren Lanny Davis.

Harvey Weinstein sparkades sedan från bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005. Bolagets styrelse avslutade hans anställning med omedelbar verkan.

I ett mejl till andra branschhöjdare vädjade Harvey Weinstein till andra branchhöjdare att hålla honom om ryggen, så han kunde stanna på sin position.

Därefter har flera tunga namn i Hollywood fördömt filmproducentens beteende, däribland George Clooney, Kate Winslet, Emma Thompson, Judi Dench och Meryl Streep.

Även Hillary Clinton och Donald Trump har kommenterat anklagelserna.