55 meter högt hus i Munktellstaden

Ett spektakulärt höghus på 55 meter är en del av förslaget till ny detaljplan för Munktellstaden och slakthusområdet som nu ska ut på samråd.

De flesta byggnader i det gamla slakthusområdet skyddas mot rivning. Här ska delar av den nya grundskolan ligga.

De flesta byggnader i det gamla slakthusområdet skyddas mot rivning. Här ska delar av den nya grundskolan ligga.

Foto: Skiss: Tyréns

Eskilstuna kommun2019-11-13 06:57

Det var i mars som den politiska majoriteten beslutade att det ska byggas en ny grundskola i Munktellstaden. Området har exploaterats kraftigt och snabbt under senare tid. På kvarteret Nätet och i västra Munktellstaden har ett stort antal bostäder färdigställts och när den fortsatta utbyggnaden är klar handlar det om 1 500 nya bostäder totalt.

Som tidningen tidigare skrivit är inriktningen att bygga en F-9 skola med plats för cirka 1 000 elever. Skolan ska byggas ovanpå det befintliga Munktellgaraget, men även ha lokaler i slakthusområdet.

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området har getts högsta prioritet. I det planförslag som nu tagits fram medges förutom den nya skolan, även bostäder, kontor, handel och restaurangverksamhet. Av handlingarna att döma rör det sig om en av de större stadsdelsomvandlingarna som planeras i Eskilstuna på många år.

– Det är den sista yta vi har kvar att förädla i Munktellstaden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Det mest iögonfallande inslaget består av ett för Eskilstunas vidkommande mycket högt hus som tillåts ha en maximal byggnadshöjd på 55 meter. Som jämförelse kan nämnas att Tunavallstornen är 50 meter höga medan Klosters bägge kyrktorn sträcker sig 62 meter ovan mark.

Höghuset är enligt förslaget placerat vid den nuvarande "trekantiga" parkeringen mellan slakthusområdet och Munktellgaraget. Entrén vetter mot Munktellsgatan och i byggnadens nedre del är det meningen att den nya skolans administration, samt någon typ av publik verksamhet ska rymmas. Den mellersta delen upplåts till kontor medan den övre delen är tänkt för bostäder.

Byggnadens form och skala ska vara "tydligt avvikande" samtidigt som den kan skapa samband mot angränsande byggnader genom "vertikala trappningar". Tanken är att det höga huset ska komplettera Eskilstunas stadssiluett och bidra till att definiera Munktellstaden och Norr genom att "visuellt exponera orienterbarheten i staden".

– Vi har en regel att förhålla oss till vad gäller höga byggnader och det är att inget nytt hus ska vara högre än Klosters kyrktorn, säger Sarita Hotti.

Någon tänkt byggherre för höghuset finns inte i dagsläget.

– Nej, eventuellt blir det en markanvisningstävling men det är en fråga som kommunstyrelsen får ta ställning till.

Det nyligen invigda Munktellgaraget ska byggas på med en L-formad huskropp där en del byggs i ett våningsplan och en del med fem våningar. Här ska skolans högstadieelever ha sina lokaler i tre av de fem våningsplanen, övriga utrymmen är tänkta för kontor samt bostäder. På den lägre byggnadens tak anläggs en skolgård.

Hela området som detaljplanen omfattar ligger inom riksintresset för kulturmiljövården. Slakthusområdet som invigdes 1908 har pekats ut som kulturhistoriskt värdefullt med exteriörer som är i stort sett intakta från tiden då anläggningen byggdes. De hus som är byggda innan och under 1930-talet får enligt planförslaget inte rivas. I de lokalerna, samt i fem olika tillbyggnader, ska skolverksamhet för barn i F-6 inrymmas, med skolsalar, matsal och skolkök. En ny idrottshall byggs i ett fristående hus på området.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt spännande förslag där planarkitekten gjort ett otroligt fint arbete. Nu ska det ut på samråd där vi lär få in en hel del synpunkter som vi får ta ställning till. Sedan får vi se och förhålla oss till vad länsstyrelsen anser, säger Sarita Hotti.

En ny grundskola ska byggas ovanpå det nyligen invigda Munktellgaraget.
En ny grundskola ska byggas ovanpå det nyligen invigda Munktellgaraget.
Detaljplan ut på samråd

Stadsbyggnadsnämnden kommer vid sitt sammanträde den 13 november att fatta beslut om att detaljplaneförslaget för Nötknäpparen 26 (del av Munktellstaden och Norr) ska ut på samråd (samrådstiden är mellan 21 november och 16 december 2019).

 Enligt den preliminära tidsplanen ska detaljplanen kunna antas i juni 2020. Byggnation av området är tänkt att starta så fort som möjligt när planen vunnit laga kraft.

Karta: Munktellsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!