Väderomslaget drabbade sörmlänningarna rejält. Snöfallet följdes av duggregn och plusgrader, som i sin tur följdes av kraftigt sjunkande temperaturer. Snön fryste till is och snön täckte även ytor av glansis.

På många håll var det svårframkomligt både på bilvägar, cykel- och gångvägar.

Till akutmottagningarna kom patienterna i en strid ström.

På akuten vid Nyköpings lasarett märkte man tidigt under torsdagen ett ökat flöde av patienter.

– Det vanligaste är att man tagit emot sig med händerna och då framför allt skadat handlederna, uppger Karin Svalgård, verksamhetschef.

Vid Kullbergska sjukhusets akutmottagning var det fram till mitt på dagen ganska lugnt.

– Inget allvarligt och endast en som haft en fraktur som behövt gipsas, förklarar Annika Liljestrand, vårdenhetschef.

På ortopedklinikerna är man rustade med gips och tillgången på gips är fortfarande god, enligt Håkan Wallén, verksamhetschef på ortopedkliniken vid Nyköpings lasarett.

Men han och Karin Sylvegård vill rikta en uppmaning till alla gång- och cykeltrafikanter.

– Vi vill verkligen uppmana människor att använda halkskydd, broddar samt att vara väldigt försiktiga om man väljer att cykla, använd dubbar på däcken, hälsar de.

Minusgraderna ska bestå för flera dagar framöver, enligt SMHI. Till i morgon, fredag, blir det sol och mellan tre till tio minusgrader. Till helgen blir det fortsatt kallt med temperaturer ned mot minusgrader. Däremot blir det enligt meteorologer ingen nederbörd, men soligt. Snö kan det bli först i slutet av veckan – men prognosen för det är osäker.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBpZD0idmFkZXIiIGNsYXNzPSJpZnJhbWUtd2lkZ2V0IiBzcmM9Ii8vd3Muc21oaXZhZGVyLnNlL2VtYmVkLzM1L055a29waW5nLTI2ODc3MDAvMjcxNTk1My0yNjg3NzAwLTI3MDEyMjMtMjY2NzI1My0yNjg0NjUzLTI3MTE3OTgiIGhlaWdodD0iMTAwMCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdpZHRoPSIxMDAlIj48L2lmcmFtZT4="]