Hur ser då den klassiska julblomma ut julen 2017?

‒Det är en amaryllis i olika storlekar och färger. Amaryllisen är en älskad favorit, som är tacksam med sparsam vattning. Den är också doftfri, säger Elin Åhlström som driver Strandviks handelsträdgård.

Först i mitten av 1960-talet började amaryllis att betraktas som en julblomma i Sverige.

Artikelbild

I växthusen på Ingvaldstorps trädgård finns amaryllis i många olika vita, röda och rosa nyanser.

‒Amaryllisen kommer mer och mer och är trendig i alla åldrar, säger Nicklas Granlund som jobbar i handelsträdgården.

Själv föredrar han ha den vita varianten. Så gör också hans kollega Christopher Engdahl.

‒Jag är inte så mycket för färg. Men den mörkt röda kan också gå hem, säger han.

Artikelbild

‒Jag är som Picasso, Jag går in i olika perioder. Just nu föredrar jag dem naturligt vita. Men för att få julkänsla så kan jag också tänka mig de riktigt mörkt röda, hängande i ett fönster, säger Ida Wahlberg Roos.

Hon snittar av amaryllisen, fyller den ihåliga stjälken med vatten och hänger den upp och ner i ett fint band. Genom att fylla på med vatten allt eftersom kan blomman hålla sig fin i upp till två veckor.

Artikelbild

‒Ernst har nog satt sina spår med sitt "I det enkla bor det vackra", säger Ida Wahlberg Roos.

Elin Åhlström på Strandviks handelsträdgård säger att det också är fint att dekorera amaryllisens stjälk. Hon visar två exempel.

Artikelbild

På den ena har kottar och långa kanelstänger fästs på stjälken med grön spoltråd. Sedan har floristen stuckit ner kvistar av ädelgran och lärkträ bakom kottar och kanel och knutit röda band om dekorationen.

På den andra har floristen fäst vit mossa runt stjälk, vita granar och vita stjärnor. Även här är mossan fäst med spoltråd. I mossan har hon sedan stuckit ner vita pärlor och videkvistar. Stjälken pyntas också med ett band med snöflingor.

Artikelbild

‒Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Elin Åhlström.

Julstjärnan då? Efter många år av minskad efterfrågan och vikande försäljning noterar Sveriges största krukväxtleverantörer ett tydligt trendbrott. Inför årets julhandel är förhandsbokningarna på julstjärnor större än tidigare, enligt Blomsterfrämjandet. Fyra miljoner julstjärnor odlas i Sverige varje år.

Artikelbild

‒Ja, jag tycker att julstjärnan börjar rycka upp sig. Men då i vita och pastellfärger gärna lite större grenade exemplar, säger Elin Åhlström

Samtidigt finns det fortfarande en hel del tradition i den röda julstjärnan.

Artikelbild

Ida Wahlberg Roos, Christopher Engdahl och Nicklas Granlund tittar till amaryllisarna i växthuset. Sedan bilden togs har amaryllisarna växt till sig vid Ingvaldstorps trädgård.

‒70 procent av alla julstjärnor som vi säljer är röda även om vi även säljer en del rosa och vitt, säger Nicklas Granlund.