Ställa utgifterna för kungahuset mot pensioner och skolpeng eller räkna på hur många vårdplatser det går på en av de där gnistrande halvhjälmarna som Silvia brukar huka under på Nobelmiddagarna?

Men trots att monarki är rena rama medeltiden, odemokratisk och föråldrad så det bara ryker om det, tycks den populärare än någonsin.

Alla vill vara först på bollen och SVT har knappt tid med vädret längre för alla direktsända dop. HKH:arna själva håller grytan kokande och matar oss med gulliga instagrambilder på sina ätteläggar. Förevändningen är att slippa närgångna paparazzis. Men jag undrar jag. Handlar det inte snarare om att bygga varumärke, ifall någon skulle få för sig att ifrågasätta apanaget? De har liksom blivit sina egna influencers.

Artikelbild

Melodifestvalens jury som satte "Fuldans" näst sist. Varför ska cyniker som bara vill ha gratisreklam för sina kommande krogshower alls ställas mot unga ambitiösa sångare som tar tävlingen på allvar? Felicia Olsson från Eskilstuna var värd en bättre placering.

Att i rådande yra av glitter, glamour och nedkräkta dopklänningar ens antyda det mycket märkliga i att hålla en hel klan under armarna medelst transfereringar vore antagligen politiskt självmord.

Måste ha varit lättare att rubba statsskicket på den tiden menigheten bara hört talas om de pälsbrämade från predikstolen i kyrkan. Eller sett något svartvitt foto på urtråkiga V Gustav iförd en sån där tvåhörnings båthatt med plymer vajande ner över ögonen.

Adrienne av Blekinge? Det låter snarast som ett örlogsfartyg

Nuförtiden står man nos mot nos med det ena gullefjunet efter det andra på de kungliga nätsidorna och har nästan som en egen personlig relation till de små liven. Vem har väl då mage att störta alla dessa små förtjusande sessor och prinsar rakt ned i jämställdhet och rättvisa?

Artikelbild

"Jovisst, är hon söt lilla Adrienne, men för egen del skulle jag hellre lägga pengarna på chokladpraliner och champagne åt mig själv". Barnet i den kungliga vaggan är prins Oscar.

Så ett tips för de partier som nu hänger på gärdsgården är att surfa loss lite på den kungliga vågen. Ska miljöpartiet och KD klara fyraprocentsspärren kan Adrienne vara rätt häst att satsa på. Utlova några extra millar till kungliga blöjor, vetja, och riksdagsplatserna äro räddade.

För, se där, med henne har vi fått ännu en mun att mätta.

Än väger hon inte mer än 3465 gram - men hon växer väl till sig och kommer därmed att under icke överskådlig tid ligga oss till last. För här talar vi inte om att vara född med silversked i mun. Här talar vi en hel skovel med både guld och ädla stenar, kraschaner och tiaror, dyra väskor och ännu dyrare klänningar.

Jovisst, är hon söt, men för egen del skulle jag hellre lägga pengarna på chokladpraliner och champagne åt mig själv än att var eviga månad via skattsedeln bidra till en institution som tycks tillväxa i enlighet med exponentialfunktionen. Fortsätter det i den här hastigheten kan kungafamiljen inom en snar framtid mycket väl överträffa oss undersåtar i antal.

Dyrt blir det.

Och tveksam inverkan har det på namngivningen i åratal framöver. Just nu finns bara en dryg handfull Adriennor i hela vårt avlånga land och deras genomsnittliga ålder ligger på 34 år. Mitt tips är att snittet snart störtdyker. Före 2012 var Estelle i princip helt okänt på våra breddgrader. Numera tillkommer ett 50-tal Estellor per år och snittåldern är nere på 14. Samma siffra för Leonore är 12, ett namn som ingen alls tycks ha döpts till före 2014.

Folk har självklart rätt att kalla sina avkommor vad de vill, men nyligen sade Skatteverket nej till både Nöten, Superfastjellyfish och Biceps. Är Adrienne verkligen så mycket bättre, inräknat att flickebarnet blir hertiginna av Blekinge? Adrienne av Blekinge. Det låter snarast som ett örlogsfartyg. Vilket i och för sig kan klinga väl med tanke på Karlkronas gamla anor som marinbas.

Förresten, varför inte låta den svenska monarkin göra en Wasa? Sen kan vi smälla upp ett Monarkimuseum mellan Abbamuseet och Wasaditot och låt Adrienne löpa fri.

Bäst just nu:

Tårtgeneralen

Juryn