– Allt!

Musikproducenterna Ismo Railisson och Pontus Langendorf vid Scenkonst Sörmland tvekar inte om vad som är sevärt i årets konsertutbud i konsertserien som precis som tidigare år presenteras i en tjock broschyr i fickformat.

– Man kan ta broschyren, blunda och öppna den vart som helst och peka med fingret, åka på just den konserten och få en trevlig upplevelse, säger Pontus Langendorf.

Artikelbild

Fanny och Klara Källström, Duo Systrami, spelar i Tandla skola den 8 augusti. Foto: Stefanie Andersson.

Vi testar. Fingret landar på en konsert med slagverkaren Mika Takehara i Frustuna kyrka den 16 augusti.

– Jag tycker att hon är Sveriges bästa slagverkssolist, hon är otroligt fin att se på scenen, hon har en så stark närvaro, säger Pontus Langendorf.

Årets utbud rymmer många genrer.

– Många tänker säkert att det här är en konsertserie med klassisk musik, men det har det egentligen aldrig varit. I år utbudet ännu bredare, säger Ismo Railisson.

Artikelbild

Henning Ullén, trumpet, spelar på Gripsholms slott den 4 augusti. Foto: Stefanie Andersson.

Något som man införde i fjol var familjekonserter, lite kortare föreställningar med lättsamt tilltal och interaktiva inslag.

– Det blev jättelyckat, så vi fortsätter med det, säger Ismo Railisson.

I år kommer Operabyrån, Slagverksensemblen Komodo och Sousou och Maher Cissoko att ge familjekonserter.

Som vanligt omfattar programmet konserter med unga svenska solister. I år är de Duo Systrami, Magnus Holmander och Henning Ullén. Dessutom fortsätter Scenkonst Sörmland att även lyfta fram unga svenska tonsättare.

– Vi beställer två verk av en kvinnlig och en manlig tonsättare under 30 år, som skriver åt en särskild artist eller ensemble, säger Ismo Railisson.

I år är det Ylva Fred som skrivit för cembalisten Marcus Mohlin och Teodor Wolgers som skrivit för en duo med Örjan Högberg, altviolin och Åsa Karlberg, flöjt.