Eskilstuna islamiska församling måste betala 1.5 miljoner kronor innan den 5 september för att undvika att stiftelsen hamnar i konkurs. Fastigheten ligger redan ute på Kronofogdens hemsida och under tisdagen hölls en visning för eventuella köpare.

Anledningen till att situationen ser ut som den gör har enligt imamen, och tillika församlingens ordförande, Abd al-Haqq Kielan att göra med fastighetens tidigare ägare.

– Hans advokat stämde oss förra året för skadestånd då han påstod att 940 000 kronor saknades efter att avbetalningen av fastigheten var avklarad. I förlikning dömdes vi att betala en miljon kronor till honom men när vi inte kunde betala steg siffran automatiskt till 1.5 miljoner kronor. Vi har inte kunnat betala men vi har några dagar på oss och vi hoppas att det ska lösa sig fram tills dess, säger han.

Artikelbild

Abd al-Haqq Kielan, Eskilstuna islamiska församlings ordförande och imam i Årbymoskén, vill kämpa in i det sista för att kunna behålla fastigheten i Årby i Eskilstuna.

Det är inte första gången Årbymoskén hotas av konkurs. Senaste gången var i april 2017 då Eskilstuna islamiska församling hade en skatteskuld på 145 000 kronor. Den gången löste det sig efter att Skatteverket valt att pröva ärendet på nytt efter att en ny deklaration var inskickad.

Då berättade församlingens ordförande att det hela varit ett pinsamt missförstånd. Situationen som uppstod förra hösten med den förra fastighetsägaren har de valt att hålla tyst om utåt sätt.

– Vi försöker verkligen ordna upp det här och har desperat träffat folk som kan hjälpa till. Sedan är det lite pinsamt också, säger Abd al-Haqq Kielan.

När församlingen köpte fastigheten 2012 fanns det hyreslägenheter i huset som tänktes försörja moskén. Efter inspektion av kommunens bygg- och miljöavdelningar underkändes fastigheten och hyresgästerna flyttade ut.

– Vi bedriver ingen kommersiell verksamhet och det är svårt ekonomiskt. Det är svårt ekonomiskt för alla moskéer. Det enda som har ett värde är huset vi är i, vi kommer att kämpa in i det sista.

Eskilstuna islamiska församling kommer finnas kvar även efter en eventuell konkurs. Det är endast stiftelsen som äger huset som i sådana fall går i konkurs. Men de över 300 personerna som varje fredag deltar på fredagsbön och de dryga 2000 medlemmarna kommer stå utan lokal.

– Vi blir tvungna att leta efter en ny lokal. Men jag skulle säga att det här är en social katastrof. Det finns många områden i Eskilstuna som har problem och vi är för många det enda ställe de kan gå till. Det finns andra moskéer men de är mycket mindre. Vi har en otrolig viktig betydelse för hela kommunen, säger han.