– Vi ska utvärdera det om ett tag och sedan fatta beslut om vilken stad som blir vår nästa. Västerås ligger nära till hands, säger kocken och tillika företagets grundare Henrik Isaksson.

– Vi är i Järna och Bålsta i dag så för oss handlar det om att knyta ihop bandet med orter längre in i Mälardalen.

Konceptet matlåda/matkasse är välkänt sedan tidigare och går ut på att lösa hushållens middagsbekymmer med snabb och vällagad mat mitt i veckan vid en tid på dygnet då familjemedlemmarna är trötta och hungriga.

Artikelbild

Fiskgrytan som tillagas i hemmen är omtyckt.

Konceptet bygger på att hushållen prenumererar på en matlåda med råvaror, såser och recept. Någon annan komponerar alltså din meny (utifrån olika alternativ du väljer), förbereder maten, handlar råvarorna och levererar till dörren.

Det är kockarnas förberedelser i köket i Tyresö som utgör skillnaden mellan Matkomfort och många andra middagsleverantörer, påpekar Henrik.

– Alltihop började med att jag själv upplevde problem trots att jag kunde laga mat. Jag hade svårt att hitta äkta råvaror och tillbehör utan konserveringsmedel i butikerna.

Utbudet bestod mest av smaksatt crème fraiche och hönsbuljong på flaska.

Artikelbild

Lådorna med råvaror och recept levereras på söndagar.

– Jag ville ha något bättre och tänkte att fler än jag måste känna samma sak.

Året var 2008 och han bestämde sig för att satsa krut på matleveranser med såser/grytbaser som lagas av kockar varje vecka. Till exempel currysås, pesto, aioli... Sånt som tar tid och som spelar roll för helhetsintrycket av en måltid.

Artikelbild

Matkomfort finns numera i både Mariefred, Strängnäs, Enköping och 11 mars släpps Eskilstuna på, berättar Henrik Isaksson.

Visserligen är Matkomfort lite dyrare än konkurrenterna men Henrik pekar på att han har kockar i sitt kök som framställer såserna och ser över recepten, vilket tar både tid och kräver kunskap.

– Varje vecka gör vi 15-20 olika såser och grytbaser.

Närproducerat och miljövänligt är andra käpphästar Henrik talar om.

I dag prenumererar runt 2 500 hushåll på fyra olika middagsmenyer som Matkomfort erbjuder. Premium (mest poppis), Vroom (basmiddag för den som själv vill lägga till grönsaker), Stockholmslådan (utan rött kött) och Familjefavoriter (utgår från barnens favoriträtter). Kunden väljer själv hur ofta hen vill ha lådan, vanligast är varje eller varannan vecka.

– Vi jobbar också mycket för att minska matsvinnet.

Leveranserna består därför av exakt så mycket ingredienser som går åt i recepten.

– Undersökningar visar att av all mat som produceras hamnar bara hälften hos konsumenten. Det är inte okej. Kan vi sluta slänga så mycket mat har vi kommit långt.

– Det är också smart ur miljösynpunkt att ha ett visst antal kylbilar som kör ut hushållens mat, i stället för att alla ska kallstarta sina privata bilar och handla var för sig.

mat