”Nu gäller det att vårda det här”

Bräcklig, skör, försiktig.
Det är ord som kan användas för att beskriva den vändning vi nu ser i konjunkturen.
– Nu gäller det att vårda det här, säger Fabriksföreningens vd Gösta Reinl.

grafik

grafik

Foto:

Nyheter2014-02-25 07:27

Konjunkturen fortsätter att peka svagt uppåt. Vår årliga barometer visar att allt fler Mälardalsföretag ser en ökad orderingång.
Är detta vändningen med stort V? Är det raketfart mot ljusare tider som gäller framöver?
Njäe, knappast. En fortsatt avvaktande investeringsnivå skvallrar om att företagarna dels är försiktiga, dels har en del kapacitet kvar att utnyttja innan de behöver göra något.
Det tuffar på. Sakta uppåt. På något skakiga ben. Men en odelat glädjande siffra är att inget av de företag vi tillfrågat ser ett minskat personalbehov.


Än är det inte läge att jubla. Men hoppas på framtiden går alltid. Det gör Gösta Reinl som är vd på näringslivsorganisationen Fabriksföreningen.
– Det är en försiktig, bräcklig uppgång som vi måste vårda. Jag hoppas mer än jag vet. Tittar man ute i världen så ser det lite bättre ut i USA, kineserna är där de är och Indien hackar. Södra Europa är inget vidare, de har en bit kvar att gå. Om det vänt är det från en väldigt låg nivå.

Är det här en tillfällig uppgång?
– Det får inte vara det. Jag tar hellre en sakta, lugn och stabil uppgång än ett tjurrace som blir överhettat. Men många ekonomier är väldigt osäkra. Det skulle vara glädjande om vi stod på stabil mark andra halvåret, men där är vi inte nu. Men jag hoppas, säger Gösta Reinl.
Fabriksföreningens vd riktar alltså blicken mot omvärlden. Enligt honom är omvärldens situation intressant för oss i Sörmland eftersom det finns många exportföretag här. Många länder har stentuffa budgetmål och ekonomipolitiska beslut gör det svårt att förutse vad som ska hända härnäst.
– Företagen vågar inte investera, för vad kan man lita på? De väntar tills de ser behoven och slänger inte ut investeringar om de inte är säkra på att tjäna på det.
En annan risk är att många företag i vår industristruktur är legotillverkare, alltså att de tillverkar (eller bearbetar) produkter på uppdrag av ett annat företag – för det mesta de stora exportföretagen.
– Nu är många helt beroende av beställaren. Vi har en ovanligt stark krona och det gynnar inte heller exportföretagens affärer, konstaterar Gösta Reinl.


Sedan förra nedgången har många företag sett över sin beredskap och ökat produktiviteten. Långsiktigt är det bra, även om det varit kortsiktigt smärtsamt.
Efter år av fokus på tjänstesektorn börjar ett nyvaket intresse för industrin att sprida sig.
– Utan industrin går det inte bra. Det kan man se på Tyskland som aldrig dragit ner på sin industri. De går som tåget. Industrin är viktig – den insikten har kommit till Europa och i USA är återindustrialiseringen ett faktum. Där tar man hem industrijobb nu och där går det fort.


Och vad görs här?

Inom EU har man startat ett projekt för att främja mer tillverkningsindustri.
– Inom Fabriksföreningen jobbar vi med vad vi kan göra på regional nivå för att ta del av EU-pengar som finns för detta.
Ett hinder på vägen mot tillväxt är tillgången på kompetent personal att anställa. Det anser såväl Gösta Reinl som Ragnar Smittberg på branschorganisationen Företagarna.
– På sikt är det ett tillväxthinder, kompetensförsörjningen är ett problem. I Eskilstuna finns många långtidsarbetslösa som inte passar in i de omedelbara behov företagen har för att kunna växa. Det är något politikerna måste jobba ännu mera med, säger Ragnar Smittberg.


En annan sida av problemet är att unga väljer bort teknik och naturvetenskap och jobb som inte är tillräckligt attraktiva av olika orsaker.
– Det är ett större samhällsproblem tycker jag. Många unga har en felaktig bild av var man kan få jobb. Vi behöver fråga dem: Vill du verkligen ha ett jobb? Det är hela samhället uppgift. Ungdomsarbetslösheten är ett jätteproblem. Det är viktigt att komma ut i arbetslivet, känna på hur det är, känna sig behövd, tjäna egna pengar och inte vara beroende av mamma och pappa.
Men det här är problem på lite längre sikt. Just nu verkar i alla fall lågkonjunkturen som sagt ha vänt och företagen har fått mer att göra.
– Det är ingen snabb utveckling, men det går åt rätt håll i alla fall. En skör, och bräcklig uppgång, säger Ragnar Smittberg som talat med medlemsföretag, tagit del av Företagarnas och Swedbanks småföretagarbarometer och omvärldsbevakat vad andra undersökningar visar.
– Enligt Svensk näringsliv ökar investeringarna i Sörmland. Det är med viss försiktighet, så blir det automatiskt efter en kris, men det är viktigt på sikt.
Något som Ragnar tycker är mycket positivt är siffror från Trygghetsrådet, som stöttar arbetssökande tjänstemän. 91 procent av arbetssökande tjänstemän fick nytt jobb under 2013 och antalet uppsagda minskar.


Det har gått både upp och ner de senaste åren, men Ragnar Smittberg tror inte att det kommer någon dipp det närmsta året.
– När jag tittar på alla indikatorer tror jag inte det. Sen kan det förstås hända saker som vi inte känner till. Allt detta är mycket mer komplext i dag. Men Mälardalen har en snabb tillväxt och Stockholm är en motor i det. När vi tittar på konjunkturen ska vi se oss som en del av Mälardalen och det är positivt. Det är mycket psykologi i detta – det börjar i huvudet, säger Ragnar Smittberg.

Hela konjunkturbarometern med svaren från 45 företag och flera kortintervjuer puliceras i affarsliv.biz onsdagen den 26 februari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om