Mötet äger rum på Inneberga gård utanför Runtuna. Förutom Åsa Ingårda och den lilla strimlusen, har delar av Sörmlandsakademien slagit sig ner runt ett fikabord i den lummiga trädgården.

Ledamöterna i Sörmlandsakademien är på plats för att berätta varför de har utsett Åsa Ingårda, entreprenör och politiker för C, till Årets sörmlänning.

– Hon har väldigt många strängar på sin lyra men den viktigaste orsaken är hennes arbete med föreningen Väg 223, berättar Patrik Uhlmann, en av ledamöterna och före detta kulturredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Artikelbild

Åsa Ingårda är glad och tacksam över utmärkelsen och tror att den kan betyda mycket för föreningen Väg 223 och verksamheterna längs med vägsträckan.

Föreningen väg 223 är ett nätverk för kvinnliga företagare längs med väg 223 i Strängnäs, Nyköping och Gnesta kommuner. Den skapades för tio år sedan och det skedde på initiativ av just Åsa Ingårda.

Hennes egen verksamhet på släktgården Inneberga, där hon driver snickeri, butik och galleri, är ett av de 45 företag som ingår i nätverket. Utmärkelsen Årets sörmlänning kan betyda mycket för nätverket, tror hon.

– Det kan göra att fler hittar till Väg 223 och alla verksamheter som vi kan erbjuda. De senaste åren har antalet besökare ökat rejält, och det här kan nog vara ytterligare en skjuts framåt, säger hon.

Det politiska engagemanget är något som Åsa Ingårda absolut inte belönas för, understryker Sörmlandsakademien. Själv tror dock Åsa Ingårda, som kandiderar till riksdagen för Centerpartiet, att utmärkelsen även kan ge henne en skjuts framåt som politiker.

– Absolut. Det är ju mer trovärdigt om andra säger bra saker om mig som person, än om jag själv gör det, säger hon.

På lördag kommer Åsa Ingårda att få ta emot utmärkelsen i samband med en ceremoni på Skottvång, utanför Gnesta.