Lotta Johnsson Fornarve är uppvuxen i Hälleforsnäs i Sörmland men är numera bosatt i Oxelösunds kommun. Hon är född 1956 och blev tidigt politiskt engagerad. Hon gick med i Vänsterpartiets ungdomsförbund i slutet på 70-talet för att senare även gå med i moderpartiet. I Vänsterpartiet har hon suttit med i förbundets ledning och jobbat med internationella frågor.

Under 80- och 90-talen var hon engagerad och jobbade mot apartheid. Hon skriver på Vänsterpartiets hemsida:

"Jag organiserade bland annat den stora galan på Globen i samband med att Nelson Mandela frigavs. Det var ett av mina största ögonblick i livet, efter att bli mamma."

Artikelbild

Lotta Johnsson Fornarve (V) under perioden som kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Lotta Johnsson Fornarve är utbildad folkhögskolelärare och SFI-lärare och har bland annat jobbat på Campus Nyköping. Hon har haft flera politiska uppdrag i sina hemkommuner, både i Linköping när hon bodde där och i Oxelösund. I Oxelösund var Lotta Johnsson Fornarve ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen. Hon har även varit distriktsordförande för Vänsterpartiet i Sörmland.

Inför valet 2014 blev Johnsson Fornarve förstanamn på Vänsterpartiets riksdagsvalsedel för Sörmland. Hon sa då:

– Det är jätteroligt. Att bli invald i riksdagen är det finaste förtroendeuppdrag man kan få inom politiken.

Vid valet 2014 blev hon invald i riksdagen och har sedan dess haft uppdrag i civilutskottet, utrikesutskottet, Europarådet och sedan 2017 sitter hon i försvarsutskottet i riksdagen. Positionen som försvarspolitisk talesperson tog hon över efter Stig Henriksson.

Artikelbild

Lotta Johnsson Fornarve (V) höll första maj-talet i Oxelösund 2012.

Under måndagen den 24 september nominerades Lotta Johnsson Fornarve till andre vice talman och valdes. Det gjorde att Björn Söder (SD) får lämna posten som andre vice talman. En post han har haft sedan 2014.