– När du rest från familj och vänner blir det lätt så att du fokuserar på ditt förra liv i hemlandet istället för att lägga ner tid på att lära känna människor runt omkring dig, i klassrummet eller på fritiden. Därför missar du mycket.

Barnabas råd är därför att försöka vara mer "här" i dina tankar än "där".

2008 flydde Barnabas från Nigeria och lämnade syskon och föräldrar för nya landet Marocko. Tack vare insatser från FN kom han till Sverige. 16-åringen hamnade på ett HVB-hem i Lagersberg och därefter i familjehem i Skogstorp.

Artikelbild

| Boken "Inspire me" som från början bestod av brev hem till pappa i Nigeria.

Barnabas kände periodvis en hopplöshet i sitt nya land. Han låste ibland in sig i sitt rum på HVB-hemmet i Skogstorp och satt där och tecknade monster. Han kunde inte språket och hade svårt att få nya kompisar.

– Det är svårt när du inte kan kommunicera med folk. I min bok "Inspire me" ser man vilka monster jag fick ur mig, vilka känslor jag hade.

– Du måste tänka att din familj kommer alltid att vara din familj även om ni bor i olika länder. Dina kompisar från din uppväxttid kommer alltid att vara dina kompisar. Om du varit i Sverige i flera år men ändå inte har några kompisar, kan det bero på att du inte släppt in någon, tror Barnabas.

Hur gjorde du själv för att få kontakt med svenskar?

Artikelbild

Barnabas Udin tvingades ta många beslut i sitt nya land Sverige utan att ha föräldrar att fråga om råd. Nu vill han hjälpa nyanlända barn och ungdomar att integreras.

– Officiellt språk i Nigeria är engelska, så efter ett år bestämde jag mig för att inför nya människor säga att jag inte kunde engelska, bara svenska.

Han kom fram till att han måste lära sig svenska för att kunna ge sig hän åt djupare samtal.

Artikelbild

– Förlora inte ditt ursprung i nya hemlandet, härma inte svenskarna för mycket, varnar Barnabas.

– Det var väldigt svårt i början men många svenska ord påminner om engelska och det gjorde det lättare. Andra ord fick jag slå upp hemma, jag sov en tid med mitt lexikon för att snabbt kunna ta reda på betydelsen.

Ett annat tips är att inte bara omge sig med sina landsmän.

– Du ska förstås umgås med dem men minska tiden och balansera upp det med att träffa svenskar. Du måste vara beredd på att offra lite för att komma vidare.

– Misstaget vi gör i skolan är att landsmän placeras tillsammans, vi sitter nära varann i bussen, överallt umgås vi med varann. Men jag vill uppmana folk att prova att säga något till en person du inte pratat med tidigare. Med små enkla steg kan det bli kontakt och konversation.

En stor fråga bland invandare är hur man ska träffa svenskar?

– Ja. Ta egna initiativ och säg hej till någon du träffar ofta. Öppna upp för en konversation.

Ett hej kan till och med leda till jobb. Så var det för Barnabas som via en kille på bussen fick arbete inom omsorgen.

– Vi satt och väntade på samma buss varje morgon och började prata.

Tredje tipset: våga tro att du kommer att lyckas.

– För du kommer att lyckas även om det är tufft från början.

Idag får Barnabas frågan då och då om han är född i Sverige, så bra har han anpassat sig. Nackdelen är att han inte känner sig hemma någonstans. I Sverige ses han inte som svensk medan han i Nigeria inte anses vara afrikan utan mer svensk.

– Det finns en risk att man tappar bort sig själv i sin strävan efter att bli svensk.

Han drar en liknelse:

– Om ett får umgås med en hund som äter skit så kommer fåret också att äta skit. Umgås du bara med svenskar kommer du att göra det de gör till slut, det är både bra och dåligt. Du får med dig språket, men du blir försvenskad och det gillar inte dina landsmän.

Allt handlar om att hitta sig själv i det nya livet. Det är en balansgång som inte är lätt, men den är inte omöjlig.