Vad bör man tänka på som småbarnsförälder när det är så varmt?

– Det är de allra minsta, tillsammans med äldre och kroniskt sjuka, som är mest känsliga. Det viktigaste är att dricka och skydda sig mot solen. Barn är så inne i nuet och kanske inte säger till att de är törstiga. Det är viktigt att kontinuerligt se till att de får i sig vätska. Jag tycker att man ska undvika söta drycker eftersom de påskyndar uttorkning. Ge dem vatten. I solen bör barnen ha tunna kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen, hatt och solskydd där kläderna inte täcker. Det är alltid bättre att skydda med kläder än med solskyddsfaktor. De allra minsta behöver inte solen alls. De mår bäst av att vistas i skuggan.

– Det som är känsligt med små barn är att de blir uttorkade. Ett gott tecken är att de kissar. Har de inte druckit tillräckligt så slutar de kissa. Vill de inte leka och blir trötta och hängiga eller gråter utan tårar så behöver man tillföra vätska. Man kan även ringa 1177 och få lite råd. Är de riktigt dåliga får man åka in och vätska upp dem. Att tänka på vid vätskebrist är att det finns tumregler. Ett barn som väger 10 kilo behöver dricka en liter per dygn. Ett barn som väger 20 kilo, 1,5 liter per dygn. Som litet barn behöver man dricka ganska mycket i relation till vikt jämfört med vuxna.

Artikelbild

Diana Bornstein är barnläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken Sörmland.

Enligt Diana Bornstein kan vätskeersättning vara bra när barnen svettas mycket. Det finns olika typer av ersättning, bland annat sådan som är särskilt anpassad för barn upp till tre år. Hemma tycker Diana Bornstein att det bästa man kan göra är att ha fönstren öppna och hålla lägenheten så sval som möjligt under dagen.

– Har man inte luftkonditionering kan man öppna upp och skapa korsdrag eller köpa en fläkt. Helt enkelt få luften i rörelse så att vi kan få det svalare kring huden så att vi kan svettas. Då avger vi värme och kroppen blir svalare. Vad man också kan göra är att stänga ute solen under dagen med persienner eller rullgardin.

Diana Bornstein tycker att vi i Sverige har en del att lära från länderna runt medelhavet i vårt förhållande till solen, särskilt när vädret är som det varit den senaste tiden.

– Man kanske ska anamma en mer sydländsk hållning till solen – faktiskt ta lite siesta. Man behöver inte nödvändigtvis gå hem och sova, men man behöver ju inte vara ute i solen när solen står som högst. Man kan gå in eller sätta sig i skuggan, även om man är på stranden. Vi är sådana soldyrkare i det här landet att man inte brukar bry sig, men det kanske vi måste börja göra. Helt enkelt ändra vår attityd till värmen.

Artikelbild

Hannah Gian med sönderna Liam, 1, och Leo, 2,5. – Man märker att de blir lite segare än vanligt och har svårt att sova på kvällarna. De ligger där och svettas. De dricker mer än vanligt och har inte så mycket matlust. När vi är ute ser jag alltid till att ha med solkräm, vatten, hatt och frukt. Sedan äter vi glass – det tycker de om när det är varmt, säger hon.

Finns det något särskilt som du tycker man bör investera i?

– Mycket är sunt förnuft och sådant som småbarnsföräldrar redan gör. Sunt förnuft – det tycker jag är en bra investering. Vi får bete oss som man gör när man är på semester vid medelhavet.