En av de främsta lockelserna med kryssningar är onekligen att se flera platser på samma resa, utan att själv behöva arrangera förflyttningen. Kanske kommer vi till och med hitta en ny karibisk ö-favorit? En ruggig kväll bordar vi därför kryssningsfartyget MSC Divina som har sin hemmahamn i Miami för en veckolång tur genom Karibiens övärld. Från övre däck ser vi den glittrande stadens palmkantade boulevarder bakom oss när vi stävar ut i mörkret.

Dagen därpå angör vi vår första hamn, Bahamas huvudstad Nassau. Då våra kroppar i nyansen Sverigevitt ännu inte acklimatiserat sig till den starka solen hoppar vi över stranden och tar en sväng i staden i stället. Längs West Hill Street har man återskapat en del av gamla Nassau. Här ligger konsthantverksbutiker, chokladtillverkare sida vid sida med Graycliff Hotel, väl värt ett besök både för den vackra byggnaden som är över 300 år gammal, och för den imponerande konstsamlingen.

Trots att Karibien är närapå synonymt med rom finns i dag bara ett romdestilleri på Bahamas. En rundtur på egendomen, döpt efter piraten John Watlings, bjuder på dryckens historia på ön. I anslutning till destilleriet ligger The Red Turtle Tavern, där vi provar på husets varor i form av läskande romcocktails.

Artikelbild

| 19 våningar högt är MSC Divina.

I kryssningspassagerarens natur ligger att följa strömmen, något som är nödvändigt med nära 4 300 passagerare ombord. Trots det känns det sällan överfullt. Skeppet är ett smidigt och väloljat maskineri med stora utrymmen. Varje kväll har vi ett bord reserverat i fartygets à la carte-restaurang Black Crab. Sjön suger som bekant, så det är med stort nöje vi väljer från de olika menyerna. Vill man variera sig ytterligare kan man besöka den stora buffén, eller någon av specialrestaurangerna som stenugnspizzerian, hamburgerbaren eller finkrogen Galaxy.

Ögruppen Saint Martins holländska huvudstad Philipsburg ligger nära 170 mil från Miami och är som många andra kryssningsstäder uppbyggd kring turismen. Huvudgatans stimmiga ädelstenskommers tröttnar vi snabbt på, i stället slinker vi in på strandrestaurangen Ocean Lounge. Det är som att träda in i en annan värld när vi passerar den svala baren och vidare ut på trädäcket som vetter mot stranden. En mixad tapastallrik med lax, kokosfriterade räkor och ben av kungskrabba blir en fin liten lunch innan vi testar citystrandens vågor tillsammans med en handfull Philipsburgsbor. På närbelägna Maho Beach är det däremot mer fart och fläkt. På grund av platsbrist på den bergiga lilla ön börjar flygplatsens bana nummer tio precis vid stranden. När de stora jetplanen kommer in för landning blåser de nästan badbrallorna av solbadarna.

Vårt sista stopp San Juan i Puerto Rico blir juvelen i kronan på vår kryssning och det är första gången jag känner mer än bara en fläkt av äkta genuinitet. Det är en stad som inte bara lever på turism, utan har en helt egen rytm. Mest känd är den för sina pastellfärgade husfasader, vita sandstränder och två välbevarade historiska fort. Efter en promenad genom charmiga kullerstensbelagda gränder hamnar vi på El Jibarito. Här serveras hemlagad comida criolla, fantastiskt smakrik traditionell matlagning med rötter i öns spanska, afrikanska och indiska arv. En tur till stranden Balneario El Escambrón strax nedanför gamla stan hinns också med. Trots närheten till city är det få besökare här och vi njuter av den frodiga grönskan, den strösockerfina sanden och det ljumma vattnet.

Det finns också mycket att upptäcka på fartyget. Varje eftermiddag avlöser danslektioner, frågesporter och kakaoketävlingar varandra på stora scenen på övre däck. En dag hittar vi en bowlingbana och på styrbords sida ligger en vattenrutschkana. Känner man sig lite urlakad efter alla aktiviteter kan man alltid besöka spa:et för en behandling. Framåt skymningen bjuds det på show i teatersalongen och efter det tar underhållningschefen Darren över. En kväll blir det skattjakt där tävlande lag ska hämta olika föremål, som en helt tom handväska, ett preventivmedel eller en man med behå på sig, allt till gästernas oförställda nöje.

Artikelbild

| John Watlings är Bahamas enda kvarvarande romdestilleri, döpt efter den ökända piraten med samma namn.

– Mitt jobb är så lätt, skrattar Darren. Ni anar inte vad folk gör för en reklamnyckelring!

Men den bästa platsen på hela båten är ändå hyttens balkong. Med room service blir det vårt eget chambre separée, där vi både äter frukost och tar en kvällsdrink. Här bjuder himlen och havet på ett ständigt skiftande skådespel i tusentals nyanser, där man inte ens behöver drömma sig bort. Vi är redan på den perfekta platsen.