På arbetarrörelsens stora dag i fjol tog också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, plats i gaturummet. Två större demonstrationer genomfördes: i Ludvika och Boden.

En av NMR-aktivisterna som marscherade i Norrbotten var den sörmländska nazisttoppen. Yngwe från Flen titulerades då ledare för organisationens Eskilstunagrupp. Han stod också som riksdagskandidat på NMR:s lista inför valet 2018.

30-åringen är tidigare dömd för våldsbrott. Efter första maj-demonstrationen hamnade han återigen på polisens radar.

NMR:s gatumöte i Boden drog till sig intresse från såväl motdemonstranter och ortsbor som polisen. En stor mängd polisbilar bildade mur mellan lägren när nazisterna skulle lämna platsen.

Ett vittne hörde då en av dem skrika ”Hell seger” mot motdemonstranterna. Därefter ska han ha ”heilat”, gjort Hitlerhälsningen, vilket vittnet polisanmälde som hets mot folkgrupp.

I ögonblicket då mannen höjde högerarmen blev han fotograferad. Bilden publicerades av lokala medier och är bärande i polisutredningen.

Mannen identifierades som Niklas Yngwe. Han förnekar brott – och har i polisförhör vägrat att säga mer än så. Då han inte accepterat ett strafföreläggande kommer brottsmisstanken att prövas vid en rättegång i Luleå tingsrätt.

Han är väl känd inom nazistiska kretsar. Yngwe är enligt NMR numera chef för ett nytt ”näste” inom organisationen som samlar högerextremister från Sörmland, Västmanland, Östergötland och Örebro.

För händelsen i Boden polisanmäldes han också av Juridikfronten, en ideell organisation som initierar rättsprocesser med särskilt fokus på nazistiska hatbrott.

Juridikfronten låg också bakom anmälan mot nazistveteranen Bo Nilsson, tidigare bosatt i Nyköping, för dennes första maj-tal i Boden. Nilsson har nu dömts för att i talet ha missaktat invandrare och homosexuella.

Juridikfronten står även som anmälare mot en 39-årig Eskilstunabo som nyligen åtalades för flera fall av hets mot folkgrupp på VK, Rysslands motsvarighet till Facebook.

Tidningen har sökt Niklas Yngwe för en kommentar.