Nära väg 55, precis vid Björndammen, ligger en ovanlig fastighet. Här står en stor byggnad som inhyser en masugn men byggnaden är inspirerad av en italiensk basilika. På platsen har en masugnsanläggning funnits sedan mitten av 1600-talet. Den byggnad som finns i dag uppfördes runt år 1800 av Knut Kurk. Masugnen producerade smidesjärn och tackjärn.
Under många år de senaste decennierna stod masugnen nästan bortglömd. Men för några år sedan bildades en hembygdsförening som ville värna masugnen och se till att den rustades upp. Efter tre års arbete har Holmen AB, som äger fastigheten, och länsantikvarien sett till att byggnaden har renoverats med hjälp av entreprenörer. Staten har stått för halva finansieringen och Holmen för andra halvan. Projektet har stöttats av Hembygdsföreningen Björndammens masugn.
– Hembygdsföreningen har varit viktig för staten hade inte gått in med pengar om inte byggnaden hade kommit till nytta för invånarna, säger Lars-Erik Larsson, ordförande i föreningen.
Tanken är nu att den gamla fastigheten ska kunna användas vid olika kulturevenemang, vilket den också har använts till de senaste åren. Nu blir det dock lättare i och med att byggnaden är renoverad och till och med har toaletter. Föreningen har också ett samarbete med grannen Kafé Björndammen för att kunna ha servering vid olika evenemang.
Masugnen är upprustad för flera miljoner. I första etappen gjordes dränering på baksidan av byggnaden och sanering av hussvamp. I nästa etapp renoverades fönster, fasader och tak. I sista etappen gjordes bland annat en uppsäkring av masugnspipan och toaletter byggdes. Dessutom har den gamla masmästarbostaden renoverats och är nu en lägenhet på två och ett halvt rum och kök i byggnaden. En spännande detalj i historien är att Östen Edlund, som har varit totalentreprenör vid renoveringen, själv växte upp i masmästarbostaden med föräldrar och sex syskon.
På lördag återinvigs masugnen med musikunderhållning och en föreläsning om masugnens historia.
– Det här är ett fantastiskt industrikulturminne som stöps om till en ny verksamhet som rör kultur och upplevelse, säger Lars-Erik Larsson.