Lättläst spänning blandas med semestertips

Bokrecension2016-06-13 18:00

Gotländske konstnären Henrik Dahlman är en framgångsrik, frisk och lyckligt gift man i medelåldern, men han har också en hemlig dragning åt BDSM-sex. När han bjuder in den mörka, spännande Céline till en otrohetsdejt i sin flotta sommarstuga får han betala för sitt snedsteg med livet. Dagen därpå hittas han av sin granne död och fastkedjad i sin egen säng.

Det är alltså dags att ta upp bekantskapen med kriminalkommissarie Anders Knutas, hans medarbetare och kärlekspartner Karin Jacobsson och tv-reportern Johan Berg. Ja och så ön och semesterparadiset Gotland förstås med Teatern i Roma, deckarfestivalen Crime Time Gotland, raukarna och badmöjligheterna i Ljugarn...

När Mari Ljungstedts trettonde Gotlandsdeckare "Det andra ansiktet" nu kommer ut, får man en känsla av att författaren raljerar om sin egen roll i att göra ön till den svenska spänningslitteraturens högborg. Historien tar sin början när en av öns mest populära konstnärer är i färd med att skapa ett monument i betong som ska stå framför Almedalsbiblioteket i Visby och "anspela på Gotland som arena för spänning". Men han hinner alltså inte slutföra sitt verk.

Den som har hängt med i Mari Ljungstedts deckarserie kommer att känna igen sig. Parallellt med polisutredningens gång får läsaren i korta kapitel också kliva in i förövarens tankevärld. Ett tredje spår är historiska tillbakablickar, där ett människoöde med koppling till mordet växer fram.

Det mest intressanta i denna bok är ändå relationen mellan kriminalkommissarie Knutas och hans Karin. En person ur Knutas förflutna dyker upp och öser en rejäl skopa grus i parets kärleksmaskineri, som redan tidigare gick med hackande motor. Någon sorts tema i denna spänningsroman är skilsmässa och konsekvenser och känslor som kan komma i spåren efter en sådan.

"Det andra ansiktet" är lättläst, rapp och understundom underhållande. Att Mari Ljungstedt låter sina romangestalter se till att vi läsare inte glömmer bort Gotland och dess turistattraktioner fungerar både som störningsmoment och inspiration. Kanske sitter jag på en färja på Östersjön nästa sommar?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om