Detta skriver inte för att göra mig lustig eller ironisera över en av vÀrldens mest framgÄngsrika kockar genom tiderna. Jag tror verkligen att Jamie Oliver gör gott, i alla bemÀrkelser.
FrÄn att i början av karriÀren ha varit en ung, hipp tv-kock har Jamie Oliver blivit en maktfaktor som pÄverkar sÄvÀl politiker som enskilda konsumenter. Hans mission Àr att folk ska Àta sund och i möjligaste mÄn hemlagad mat, och han har inte minst gjort stora insatser för barns rÀtt till bra skolmat och Àven för att lÀra ungarna att sjÀlva laga mat. NÀr Jamie Oliver nu kommer med Ànnu en kokbok pÄ svenska, "Laga smart med Jamie", kan man vara ganska sÀker pÄ att han mellan recepten har en agenda som ligger i tiden.
Om han tidigare inriktat sig pÄ att fÄ oss att vÄga gÄ loss i köket, skippa hÀmtmaten och Àta sÀsongsbetonat, handlar "Laga smart med Jamie" om att Àta ekonomiskt och klimatsmart. Boken Àgnar stort utrymme Ät hur man kan strukturera sina inköp, hur man ska förvara mat, och hur man ska ta tillvara mat. "Köp klokt, laga med omsorg, slÀng mindre" Àr devisen. Förutom de inledande kapitlen som handlar om just detta finns sju kapitel med 120 olika recept. Det Àr enkla recept som inte krÀver kockutbildning, men kanske desto mer tid och engagemang. HÀr pratar vi mat och inte kost eller diet.
Intressantast Àr ÀndÄ avsnitten som handlar om att inte kasta mat. Om hur man kan frysa in frukt som hÄller pÄ att bli övermogen, och sedan anvÀnda den till nÄgot vettigt, att bröd som blivit gammalt ska ses som en tillgÄng, och hur resterna frÄn en middag kan anvÀndas som en spÀnnande ingrediens i en annan. Exempelvis kan man servera resterna av det lÄngkokta flÀsket till vÄfflor nÀsta dag. Helt enkelt hederligt hushÄllande, fast i en frisk och samtida kostym.