Klädbutiken Carlings kommer att försvinna från centrum. Det är en av flera butiker och restauranger som stängt igen, gått i konkurs eller flyttat från Eskilstunas innerstad. Några som har lagt ner är Quicken spel och tidningar, Burger King och även Sven Stapel på Papas tapas är orolig för framtiden.

Carlings har valt att inte medverka i artikeln men lämnar en kommentar till tidningen:

– Det känns otroligt tråkigt att stadskärnorna på många håll i landet går tungt. Om vi märker att stadskärnan blommar igen och blir attraktiv för handeln är det inte alls uteslutet att vi öppnar en butik där igen, säger Marcus Eriksson, vikarierande regionchef för Carlings.

Artikelbild

Roger Pihl, ordförande för Företagarna.

Många menar på att det kan bero på ombyggnationer, men även ett ändrat köpbeteende hos konsumenter kan ha gjort sin påverkan.

– Det undgår ingen att näringsidkarna i centrum har det väldigt tufft och det är inte bara utifrån ombyggnationen utan det är ett ändrat köpbeteende. Både näringsidkare, kommun och fastighetsägare måste jobba tillsammans för att hitta attraktiva lösningar, säger Roger Pihl, ordförande för Företagarna.

Det ändrade köpbeteendet har märkts av under flera års tid och det kan även Tuna park se hos sina besökare.

– Vi märker att våra besökare ligger på samma nivå, men omsättningen ligger på samma positiva utveckling som de senaste åren. Köpbeteendet hos våra kunder har förändrats genom åren och många delbranscher har jobbat hårt med att digitalisera sina butiker, säger Veronica Gustafsson, centrumchef för Tuna Park, och fortsätter:

– Många har kommit långt i det arbetet och enligt flera rapporter är det kläder och sport som kommer att påverkas främst det kommande året, medan till exempel elektronik och bokhandeln redan gjort sin stora förändring.