Solen skiner ute och temperaturen är över 20 grader, ändå trillar det in fler och fler personer i boxen på Crossfit Fristaden. Inne i lokalen hörs hög musik och Martin Sundqvist tränar så svetten skvätter omkring honom. Hans ryggtavla är muskulös och armarna pumpar av utmattning. När de fyra atleterna som ska tävla i MK Open anlänt gör Martin ett avbrott i träningen och drar på sig en t-shirt.

– Jag kan ju inte synas i bar överkropp i tidningen, jag har elever som kommer att läsa det här, skrattar Martin så hela boxen hör honom.

I crossfitvärlden kallar man lokalen man tränar i för en box, inte gym. Annars skiljer sig inte träningsplatsen så mycket från ett gym med en crosscage (träningsställning för bland annat monkeybars och pull-ups).

Artikelbild

Martin Sundqvist

Vi sätter oss i ett angränsande rum för att kunna prata, i boxen börjar ett pass med ett stort antal deltagare. Till den stenhårda träningen behövs hög musik med tryck i basen, enligt atleterna själva.

I början av juni ska de fyra atleterna Martin Sundqvist, Ida Carlsson, Linn Persson och Tony Apostolopoulos från Crossfit Fristaden åka till Falun. Där ska de tävla två dagar i MK Open, (MK står för Måndagsklubben, som är arrangör av tävlingen) en av Sveriges största och hårdaste crossfittävlingar. Den består av fyra olika event där alla fyra i laget ska tävla samtidigt, ibland tillsammans och ibland får de olika individuella uppgifter. Totalt är det 60 fyrmannalag som deltar, 30 tävlar i RX och 30 i intermediate.

– Vi kommer att tävla i intermediate, den är inte lika avancerad som RX men långt ifrån "lätt" för det, säger Tony och tittar på Martin som nickar instämmande.

Förra året tävlade Martin i MK Open tillsammans med crossfitkompisen Fredrik Andersson, då var det tvåmannalag. Tanken var att göra detsamma i år, men tillsammans med Tony. När anmälan öppnade i höstas visade det sig att tvåmannatävlingen inte fanns kvar. I stället var det fyrmannalag som gällde, med två tjejer och två killar i laget.

Artikelbild

Tony Apostolopoulos

– När jag såg att vi var tvungna att vara fyra, varav två tjejer, funderade jag på vilka i boxen vi skulle kunna ha med och kom snabbt fram till att Linn och Ida är bra komplement till mig och Tony, säger Martin och fortsätter:

– Så jag frågade om de ville tävla med oss och de sa ja direkt!

Artikelbild

Linn Persson

– Ja, frågade och frågade, ni mer eller mindre tvingade med oss i laget, skrattar Linn och tittar på Ida som fullständigt håller med.

Tony har tävlat tidigare i MK Open, men då individuellt. Det var för fyra år sedan och han vet vad som förväntas av de tävlande.

Artikelbild

Tony Apostolopoulos

– När jag tävlade förra gången så missade jag semifinalen med en hårsmån, det var så jävla irriterande, säger Tony och tillägger:

– Efter det tog jag ett break från crossfit och körde hårdare på gymmet för att bygga upp mig. Jag ville klara alla de resultat som vinnaren i MK Open hade då, innan jag skulle tävla igen. Nu har jag nått dit och är redo.

Artikelbild

Ida Carlsson

Martin som deltog förra året är riktigt revanschsugen.

– Förra året gick det bra under lördagen, men jag blev sjuk på natten till söndagen så vi fick bryta, det var riktigt surt, förklarar Martin och ser bitter ut.

Artikelbild

Martin Sundqvist

Plötsligt höjs musiken i den angränsande boxen. Skivstänger faller i backen, gång på gång. Stönanden och skrik från deltagarna i passet intill oss hörs rejält, vi får höja rösterna för att kunna fortsätta intervjun.

MK Open består i år av fyra deltävlingar, tre på lördagen och en på söndagen. Sen väntar semifinal och final innan vinnarna har korats. Vilka övningar som ska utföras presenteras inte förrän några veckor innan arrangemanget.

Artikelbild

Linn Persson

– Tävlingen är i Falun och i närheten av den kända backhoppningsbacken, ett av eventen brukar vara uppför "mördarbacken", så det får vi väl utgå från även i år, säger Martin och pustar.

– Konditionen är väl inte vår starkaste bit, säger Tony och skrattar samtidigt som han tittar på de övriga som nickar instämmande.

Artikelbild

Ida Carlsson

– Om jag får önska så vill jag gärna ha övningar där det är mycket flås och uthållighet, säger Ida och Linn fyller i:

– Jag är bra på att hålla på länge, köra många repetitioner men inte så jättetungt.

Artikelbild

Linn Persson

Vad är målet med årets MK Open?

– Vi siktar på att ta oss till semifinalen, bland de tio bästa alltså, säger Martin självsäkert och fortsätter:

Artikelbild

Ida Carlsson

– Men i stort sett alla Sveriges bästa crossfitatleter är där och tävlar så det blir inte lätt att ta sig vidare.

– Kul att höra att semifinal är målet, säger Tony och skrattar innan han tillägger:

Artikelbild

Martin Sundqvist

– Mitt mål är att inte komma sist, hahaha.

– Semifinal är Martins mål, skrattar Linn och Ida nickar medstämmande.

Artikelbild

Linn Persson

Har ni formtoppat laget inför tävlingen?

– Det är svårt att göra en formtoppning till MK Open då vi alla tävlade i Crossfit Open, som genomfördes fem helger i rad i slutet av februari och hela mars, säger Tony som har svårt att sitta still inför kvällens träningspass.

Artikelbild

Tony Apostolopoulos

Vad tycker ni överlag om träningskonceptet crossfit?

– Det är kul att det uppmärksammas mer och mer, det är relativt nytt i Sverige. Man började med det 2009 och många har fortfarande fördomar om vår sport, konstaterar Martin som inte är riktigt nöjd med det:

Artikelbild

Ida Carlsson

– Folk som inte håller på med crossfit tror att vi bara kör snabbt och tungt hela tiden, att vi inte kör strikt. Men det stämmer inte alls! Vi tränar väldigt hårt och strikt, men när det är tävling kan det hända att man tar i för mycket och kanske slarvar ibland för att hinna/orka mer.

– Det är mycket mer kunskap hos oss nu än när det startade, i början kanske det var så som folk än i dag har fördomar om, men så är inte fallet, konstaterar Tony.

Artikelbild

Tony Apostolopoulos

Tränar ni alltid tillsammans här i boxen?

– Jag och Tony tränar fem pass i veckan tillsammans, sen kör vi även ensamma, förklarar Martin innan Tony bryter in:

Artikelbild

Martin Sundqvist

– Av de fem passen så har vi ett då vi kör övningar som man behöver vara två i, som ett team. Vi tränar även för att kunna klara saker synkroniserat.

– Jag och Ida ses nästan varje dag här i boxen, vi tränar oftast samtidigt men inte alltid tillsammans, säger Linn och tittar på Ida som fyller i:

– Det är träning varje dag som gäller.

Har ni tränat tillsammans, alla fyra, som ett lag?

– Än så länge har vi inte gjort det, men när eventen släpps om några veckor så ska vi göra det. Då måste vi också göra upp om vem som ska göra vad så vi kan få ut så mycket som möjligt av laget, avslutar Tony innan han går mot boxen för att börja kvällens hårda pass.

[fakta nr="1"]

Konditionen är väl inte vår starkaste bit.

Tony Apostolopoulos

[fakta nr="4"]

Det är träning varje dag

Ida Carlsson

[fakta nr="2"]

Vi siktar på att ta oss till semifinalen

Martin Sundqvist

[fakta nr="3"]

Ni mer eller mindre tvingade med oss i laget

Linn Persson