• Smaskens! Grädde är en favorit för många när det ska gräddas våfflor. Men Sigrid slickar helst i sig grädden redan innan våfflorna är klara. Foto:
1/

Dags att fira Våffeldagen

STRÄNGNÄS
I morgon, onsdag, går våffeljärnen varma i många hushåll. Då infaller Våffeldagen, som egentligen är ett hörfel av Vårfrudagen. Hur vill du ha dina våfflor serverade? Med eller utan grädde? – Utan, säger Gustav, 5 år, bestämt.

Vårfrudagen firades i Sverige fram till 1953 och var då en röd dag. Namnet Våffeldagen är faktiskt resultatet av ett hörfel. Vårfrudagen, det vill säga Maria bebådelse, blev under medeltiden vårfredagen som lät som våffeldagen och på den vägen är det.

När kompisarna Gustav och Sigrid, båda 5 år, ska festa på våfflor så gör de det med socker och sylt och utan grädde.

Men innan dess måste godsakerna gräddas i ett riktigt järn.

Sigrid häller i smeten och passar på att då och då sticka ner ett finger i bunken för att försäkra sig om att den fortfarande är god.

Skippar grädden

Gustav stänger locket och det ryker och fräser ur järnet. Men att vänta fem minuter på att en våffla ska gräddas har ingen av dem tålamod till. Därför jagar de varandra runt i huset innan äggklockan ringer och det är dags för nästa våffla.

– Jag tycker det här var jättegott, smackar Gustav en stund senare med ett frasigt hjärta mellan tänderna. Det här var godast i hela världen.

– Jag med, intygar Sigrid och strör lite socker över sin våffla.

Grädde vill ingen av dem ha.

Våffeldagen markerar början på våren

Förr kallades 25 mars, som var en helgdag, för Vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till Våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna helgdag.

Förmodligen är ordet Våffeldagen resultatet av ett slarvigt uttal av Vår Fru-dagen, alltså Jungfru Marie Bebådelsedag (den dagen då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus). Säger du Vår Fru-dagen snabbt blir det lätt Våfferdagen.

Jungfru Marie Bebådelsedag (alltså Våffeldagen) firas alltid 25 mars.

Marie bebådelsedag/Vårfrudagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag. I norr skulle till exempel timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.

Källor: www.nordiskamuseet.se www.hogtider.wordpress.com