Det är action redan från start. Den unga flickan Jessica, som spelas av Nova Bertling, blir jagad av zombies i Eskilstuna centrum. Hon flyr in till biblioteket där hon träffar Filip (Ludvig Klemencic), som räddar henne. Sedan följer en berättelse i tre delar där den uppmärksamma tittaren får ledtrådar till vad det är som har hänt.

14-årige Alvin Wedstedt har skrivit manus och regisserat serien, som har offentlig visning på Contrast i Eskilstuna fredag den 2 mars.

[youtube id="https://www.youtube.com/c/hagbyfilm?gl=SE&hl=sv"]

Artikelbild

Nova Bertling, Alvin Wedstedt och Morris Bertling i bibliotekets källare där delar av filmen utspelas.

Tidigare har han och kompisarna i filmkollektivet Hagby Film gjort uppmärksammade filmer baserade på ungdomsböckerna i Pax-serien, som utspelar sig i Mariefred.

Den här gången har de gett sig i kast med en egenskriven berättelse, och resultatet är en serie i tre delar på totalt 25 minuter, laddad med action och specialeffekter.

Alvin Wedstedt är nöjd med resultatet.

‒Vi har gjort en så bra film som vi kan med de förutsättningar vi har haft, säger han.

Egentligen hade de velat göra en serie i sex avsnitt, men budgeten satte stopp för det.

‒Vi har bara våra egna pengar, säger Alvin Wedstedt, som lägger alla veckopengar, sådant han har jobbat ihop och julklapps- och födelsedagspengar på filmhobbyn.

Scenografin i Apokalyos Eskilstuna kommer från second hand-butiker, filmskaparnas egna hem och från ett rum som Alvin har fyllt med grejer från fem års filmande.

‒Jag har hållit på sedan 2013 och har ett rum hemma med allt möjligt. Svärd, armar, pistoler och kläder. Mina föräldrar är stöttande, säger han.

I Hagby Films första filmer var det mycket blod och starka effekter som ofta spårade ur.

‒Blodiga lågbudgeteffekter ger starka reaktioner från tittarna, men i den här produktionen har vi tonat der det, säger Alvin.

‒Dessutom är det lite lyckligare slut i den här filmen än i våra tidigare, säger han,

Det är bara barn och ungdomar som jobbat med "Apokalyps Eskilstuna", de yngsta skådespelarna var 4 år när den filmades, de äldsta är 14. Processen har varit mycket spännande och rolig för de inblandade, som lärt sig allt från att agera till att ta kontakt med olika företag och verksamheter och be om tillstånd att filma.

Folk har varit otroligt tillmötesgående. Bland annat har personalen på stadsbiblioteket varit hjälpsamma och liksom Ica-handlaren i Nyfors.

‒Vi fick vara där och filma efter stängningsdags i tre nätter, berättar Alvin Wedstedt.

‒Det var jättekul - och utmattande, säger Nova Bertling.