Fem sörmländska lag från Katrineholm, Gnesta och Eskilstuna var anmälda till Noomaraton på tisdagen. Det brukar vara runt 20 lag i tävlingen, men Gunnel Nelzén, filmkonsulent på arrangerande Film i Sörmland, är inte orolig för manfall.

– De flesta anmälningar brukar komma på fredagen.

Filmtävlingen Noomaraton kräver fantasi, samarbetsförmåga och förmåga att disponera en begränsad tid.

De medverkande lagen har ett dygn på sig att skapa en fem minuter lång kortfilm i valfri genre. Vid tävlingsstart på lördag morgon får lagen förutsättningarna: tre platser, tre föremål och ett tema som ska finnas med i filmen. Sedan kan de skrida till verket.

– Lagen går i gång på att de får ett tema. Det är det som sätter i gång fantasin. Annars blir det lätt för stort. Och den korta tiden gör att det blir kreativt, säger Gunnel Nelzén som varje år blir imponerad över hur olika filmerna som skapas blir.

Lagen består av som mest fyra personer, som får använda sig av skådespelare men som måste göra själva arbetet med filmen på egen hand, med valfri teknik.

Senast klockan nio på söndag morgon ska den färdiga filmen vara inlämnad, via uppladdning på Youtube. Den 6 september genomförs den regionala visningen av bidragen i Eskilstuna, då en jury i Sörmland utser en vinnarfilm och ett wild card.

Den 29 september är det riksfinal för Noomaraton på Filmhuset i Stockholm.