Nyköping swimrun, som går i centrala Nyköping, hade premiär förra året. Det var runt ett 60-tal som deltog och i år hoppas arrangörerna att det blir över 100 som står på startlinjen i början av augusti. Tobias Kjell är initiativtagare till loppet och att han drog igång en swimrunlopp var inte speciellt oväntat. Han tävlar själv och han tycker att det är en rolig sport. Dessutom har Nyköping riktigt bra förutsättningar för ett swimrun.
– Nyköping är stad som är omgiven av mycket vatten och det finns stor möjlighet att få till en bra bana som är anpassad till alla och inte bara eliten. Många swimrun är långa och extrema, det är som att springa ett maraton och simma den Ironmandistans. Loppet är samma dag som vi har våra festdagar i Nyköping och det gör att det blir en bra stämning.
Målgången är på Stora torget där artister uppträder på en stor scen.
– Det är bra drag och det uppskattades av dem som sprang förra året. De tyckte att det var som en stor tävling, ungefär som VM, i och med att det var ett bra publiktryck, säger Tobias.
Nästa år hoppas Tobias att loppet ska få extra draghjälp för då firas det ett historiskt ögonblick.
– Det är jubileumsår i Nyköping, då är det 700 år sedan gästabudet ägde rum på Nyköpingshus. Då siktar vi på att få extra mycket folk, säger swimrun-entusiasten.
Torshällamilen har arrangerats under några år och har blivit populärt inslag på orten utanför Eskilstuna.
– Du behöver inte springa, du kan gå också. Bansträckningen går utmed kanalen och de vattenstråk vi har i Torshälla. Det är lite av en folkfest den dagen loppet går, säger Tord Eriksson, ordförande i arrangörsklubben Torshälla Nyby IS.
Loppet arrangeras i slutet augusti och blir allt populärare att delta i. Förra året var strax under 200 löpare och i år har Tord gått hopp om att över 300 deltar.
– Nästa år kommer vi att göra något riktigt stort av arrangemanget för då fyller Torshälla 700 år, berättar han.
Katrineholms stadslopp arrangeras för första gången i år och det är inte bara löparklasser utan även rullstolsklasser.
– Vi kommer att åka med standardrullstolar, för det är inte så många som har tävlingsrullstolar. Så det blir ett lugnare tempo, men det kan gå fort om man är duktig på att rulla, säger Joakim Larsson på Parasport Sörmland som arrangerar loppet med bandyföreningen i Katrineholm, KVBS.
Joakim har varit med i två paralympics, 1998 och 2002, i kälkhockey. Numera spelar han innebandy i Eskilstuna handikappförening som tog SM-guld tidigare i år. Joakim och några andra i laget brukar vara med i Å-loppet där det finns rullstolsklasser. Men i övrigt är det inte rullstolsklasser i så många lopp. Därför tycker han det är kul att det nu finns det i Katrineholms stadslopp.
– Det är bra för vi har ju en rullstolsträningsgrupp i Katrineholm och då är det ju alltid bra att ha ett mål. Det är kul att ställa upp i ett lopp och få en tid. Vi ska även försöka få en del från Eskilstuna att ställa upp, säger Joakim.
Han har själv varit med och lagt upp bansträckningen.
– Vi körde sträckan härom veckan och det är bra, det var varken för mycket uppför eller nerför. Sträckan är inte så himla lång heller, 6,5 kilometer borde funka för de flesta.
Katrineholms stadslopp är tänkt att ingå i nya tävlingen Mälarserien som riktar sig till både rullstolsåkare och löpare.