I lördagens papperstidning tipsade hon dig om hur du blir en tränande människa som inte lägger av vid första motgång. Där kan du också utreda vilken träningstyp du är. Men här på webben svarar Erika Kits Gölevik på hur du får tid till träning, varför det är så svårt att komma igång och om du verkligen blir pigg av att träna.
"Hur får jag tid att träna?"
• Dela upp träningen: Vissa perioder i livet är det svårt att få in träningen i sitt schema, allra helst om man har småbarn och jobbar mycket. Men dela upp träningen i en kvart på morgonen och en kvart på kvällen. Den tiden kan du sno åt dig genom att cykla till tåget eller gå till affären.
• Minska kraven: Ställ inte så stora krav utan gör det du kan av det du har. Kör eget cirkelpass hemma. Träningsredskap behövs inte, använd kroppen som tyngd.
• Planera: Tag fram almanackan och se när du kan träna, vilka tider som gäller. Styr upp det så det funkar genom att be om hjälp med till exempel barnvakt, städning eller hemburen mat. Tala om vilka tider som gäller för din partner i förskott, så undviks irritation.
"Blir jag verkligen pigg av att röra på mig?"
Det finns många anledningar till varför det är bra att träna. Du blir gladare och barnen får en piggare förälder. Och vem vill inte ha en glad och nöjd arbetskompis? En undersökning visar att den som tränar regelbundet ökar sin motivation på jobbet med 32 procent. Hon/han blir också 26 procent bättre på att hantera stress, 25 procent mer effektiv och 26 procent bättre på att koncentrera dig. Något att sätta framför chefens näsa när han/hon undrar vad den där löprundan på lunchen ska vara bra för.
"Varför är det så svårt att komma igång?"
• Ge aktiviteten alltid tio minuter. Tänk på något du gjort i ditt liv och som du går igång på. Det kan vara ridning, jogging, tennis, arbete i trädgården eller vad som helst där du använder kroppen. Det viktiga är att det känns lustfyllt att röra på sig.
Även om du hittat något du gillar så finns knep för att trigga lusten när den falnar: ge aktiviteten alltid tio minuter. Känns det fortfarande lika illa efter det - avbryt. Oftast blir känslan efter tio minuters rörelse att stressen rinner av och lusten kommer.
• Förbered dig. Träna på morgonen så får du det gjort. Ju senare på dagen du förlägger träningen, desto större risk att den inte blir av. Ett knep är att ställa i ordning träningskläderna kvällen innan och sedan låta bli att tänka när man vaknar på morgonen - "just do it!".
• Variera dig. Kör inte samma pass varje gång eller samma typ av träning vid varje tillfälle. Ge något som du inte tror passar dig en chans, du kanske blir positivt överraskad! Ofta behöver man göra de rörelserna som man är obekväm med eller dålig på.