Den här lördagskvällen började inte bra. Vid halvsex-blecket drev ett ismörkt molnflak bestående av sommarens svalaste regn in över Eskilstuna, som för att cementera det smärtsamma faktum att den varma årstiden nu är över för i år.

En halvtimme senare stod Sabina Ddumba, Fisksätras egen Mary J Blige, på den pampiga scenen nedanför Klosters kyrka iförd voluminös svartvit päls och gungade igång försiktigt med sin Så mycket bättre-cover av Eric Saades ”Manboy”. Och regnet fortsatte att ösa ner. Med ett hånfullt grin sken ändå solen och snart slutade lönnarna ge tillräckligt skydd och vid fjärde låten, den feministiska ”Damn good woman” la jag av att anteckna i blocket som befann sig i upplösningstillstånd.

När regnet upphörde började emellertid folket strömma till, nu iförda täckjackor samtidigt som termometerna rejsade neråt i farlig fart.

Artikelbild

Ddumbas karriär har fått en rejäl skjuts av Så mycket bättre i TV4, det visar inte minst hennes låtval under konserten. Ibland blir det mindre bra, som Sven Ingvars ”Två mörka ögon”, en låt som definitivt sabbat stringensen i denna souldivas repertoar. Men då hon fyrar av en otroligt orgeltung version av Tomas Andersson Wijs ”Orden i vinden” lyfter det rejält. Avslutningsvis ger hon sina två största hittar, ”Not too young” och ”Effortless”.

Folklig i Så mycket bättre-anda har också Darin gått och blivit. När han vevade igång showen, något försenad av ett ihärdigt scenbygge, hade det blivit mörkt och antalet diggande huvuden nedanför scenen hade ökat betänkligt. Även han kör ett växelbruk mellan svenska och engelska låtar numera. Tonvikten under kvällens konsert låg dock på det svenska materialet, 11 låtar mot 7 engelska.

Liksom hos Sabina Ddumba funkade det engelska materialet betydligt bättre live. Rejäl fart tog det först vid tionde låten ”Microphone” och sen brakade den valpige stjärnan loss med en ruggig trippel där gamla rökare som ”Nobody knows” och ”Step up” fick igång publiken. Där förvandlades gräsmattan i parken till ett veritabelt disco över generationsgränserna. Allt från haltande rollatortanter till snubblande tvååringar rumlade runt tillsammans.

Lördagens show i Eskilstuna var slutpunkten på sommarturnerandet för både Darin och Sabina Ddumba och av vädret att döma verkar det också ha blivit slutet på sommaren för oss alla. Det var banne mig så man saknade underställströjan när mörkret föll.