Utifrån gatan är den lilla lokalen lätt att missa. Fru Returs skylt är inte av det skrytsamma slaget men när besökaren väl kliver innanför dörren väntar en loppisupplevelse utöver det vanliga. Retrovibbarna är tydliga, likaså förkärleken för äkta vintagekläder.

– Vi har ingen tidsbegränsning i epoker utan köper in det vi själva tycker om. Blir vi kära i något så kvalificerar det sig. Mamma är duktig på att hitta saker på auktioner, säger Camilla.

– Ja, jag har lite blick för sådant och känner ofta på mig om det är något speciellt, nickar Marianne, vars hjärta klappar extra för textilier och finskt glas.

Artikelbild

Camillas uppenbarelse skvallrar om en vurm för kläder av kvalité. För dagen bär hon en 70-talsblus med blå och gröna prickar.

– Jag har kläder från 30- och 40-talet som jag använder dagligen – inte en söm har släppt. Det går inte att jämföra med dagens massproduktion.

Avdelningen för vintagekläder i butiken är således förhållandevis stor. Här finns den lilla svarta från 50-talet, en rosa flower powerblus och glittriga aftonväskor som för tankarna till dåtida Hollywoodglamour.

Plagg av mer dyrbar karaktär läggs åt sidan och får följa med på duons årliga försäljning på Vintagemässan i Stallarholmen. För kunder med mer specifika önskemål kan det alltså löna sig att fråga efter vad som finns i gömmorna.

Artikelbild

Hur är prisnivån?

– Låg, det går inte att ta några Stockholmspriser här. Vi går inte med vinst men det går runt eftersom vi även säljer på nätet och på megaloppisar, säger Marianne.

Artikelbild

En annan arena Fru Retur visade upp sitt sortiment på var den stora pop up-butiken i Eskilstuna city innan jul. Gensvaret var över förväntan.

– Vi sålde massa vintagekläder och blev överrumplade av att det var sådan succé, speciellt bland ungdomar. Intresset finns, även om just de kunderna inte hittat hit, menar Camilla.

Artikelbild

Andra som däremot har upptäckt Fru Retur är ett gäng uppköpare. Varje lördag dyker de upp, ofta tillsammans med killen som samlar på reservoarpennor och damen som spanar efter porslin.

Stället borde även locka till sig samlare av gamla resväskor, svartvita veckotidningar och krukor av alla de slag. Åtminstone just nu, sortimentet förnyas ständigt.

Artikelbild

– När vi är i andra städer så kollar vi in loppisarna och hittar saker både till hemmet och hit. Det är en livsstil.