"Ringbärarens öde" har manus av Theresia Holmstedt Jensen och regisseras av Åsa Larsson. Föreställningen, som spelas vid Tegelslagarstugan i Sundbyholm, har premiär den 29 juni.

– "Ringbärarens öde" är en uppföljare till vårt spel "Sagan om Sigurd Fafnisbane" som firade 20-årsjubileum i fjol, berättar Camilla Rosendrake, ordförande i Teaterförningen Sigurd.

I årets uppsättning gestaltar den 25 personer stora ensemblen vad som händer efter det att Sigurd dräpt draken Fafner, packat ner skatten och lastat den på sin häst Grane.

– Det är ett spännande och välskrivet drama som det är roligt att sätta tänderna i säger Åsa Larsson.

"Ringbärarens öde" rymmer allt man kan önska av ett sommarspel: Sigurd möter världens vackraste kvinna, Brynhilde, blir kär, sviker och blir sviken, och får tampas med den förbannelse som vilar över den ring som följde med skatten han fick efter att ha dödat draken Fafner.

Dramat lättas upp med gyckel och dans.

– Jag har lagt in en spektakulär bröllopsscen, berättar Åsa Larsson, som förlagt spelet till medeltiden.

Teaterföreningen Sigurd har lagt mycket krut på rekvisita och dräkter.

– Det är mycket kostym, skådespelarna byter kläder flera gånger, eftersom de har olika kläder till vardag och fest, berättar Åsa Larsson.

I Sundbyholm spelas föreställningen sex gånger mellan 29 juni och 29 juli. Därefter reser sällskapet till Gotland för att spela "Ringbärarens öde" under Medeltidsveckan.