Säg LasseMajas detektivbyrå, Nelly Rapp och Halvdan Viking och du har många, många miljoner av världens barn med på noterna. Som författare till en lång rad barn- och ungdomsböcker är Martin Widmark en av dagens mest välkända författare för unga läsare. Han brinner för att få unga att läsa, har startat projektet En läsande klass och för detta fått kunglig medalj av åttonde storleken.

– Overkligt. Jag försöker att inte ta in det. Jag kan förstå att jag kan skriva en bok och jag tycker om att barn läser mina böcker. Men att ett barn i säg Kina läser...

Martin Widmark säger att det där att ta in att boken kanske översätts till 30 språk och tar honom ut i världen, att han blir omskriven av media runt om i världen och hyllas, där tar det stopp.

Artikelbild

| – Vi har pratat länge om att vi behöver kunna värdera nyheter, men det blev väldigt tydligt när Donald Trump valdes till president och han började kohandla med sanningen. Det oroar mig att lögnen smugit sig in som en del i vår vardag. Det är farligt, riktigt farligt, säger Martin Widmark.

– Det är inte greppbart. Men visst är det en bekräftelse att göra något som andra tycker är bra.

Ofta skriver han böckerna tillsammans med andra och nu har Martin Widmark och namnkunnige journalisten Erik Fichtelius slagit sig ihop i skrivprocessen.

Erik Fichtelius har bland annat jobbat inom SVT och SR, han har bevakat politik, lett partiledarutfrågningar, han har varit vd för Utbildningsradion och är idag krönikör på tidningen Fokus. Dessutom kan han titulera sig författare till ett tiotal böcker, men ”Scoopet. Förstörda bevis” är den första som riktar sig till barn och ungdomar.

De två bor i samma område i Stockholm och Erik Fichtelius förklarar att de kom att prata i samband med att han lämnade sin hund på kvarterets hunddagis.

Artikelbild

| – Vi vill skapa ett intresse för journalistiken och väcka ett intresse hos unga att bli journalister, säger Martin Widmark (till höger) som skrivit "Scoopet. Förstörda bevis" tillsammans med Erik Fichtelius.

– Vi har fikat och pratat världsläget, säger Erik Fichtelius.

Båda säger ett namn som knyter ihop många teman för deras samtal: Donald Trump. USA:s nuvarande president, mannen som snackar om fake news och som därmed bidragit till att diskussionen om medias roll och källkritik hamnat högt upp på dagordningen.

Artikelbild

| Martin Widmark i skrivartagen. Han är översatt till mer än 30 olika språk.

– Vi har pratat länge om att vi behöver kunna värdera nyheter, men det blev väldigt tydligt när Donald Trump valdes till president och han började kohandla med sanningen. Det oroar mig att lögnen smugit sig in som en del i vår vardag. Det är farligt, riktigt farligt, säger Martin Widmark.

– Tidigare har sanningen varit något absolut. Men när man börjar tumma på det mellanmänskliga, den allmänmänskliga regeln att man inte ljuger, är det väldigt svårt att ta rätt beslut när man till exempel ska rösta fram vilka som ska styra. Vi har lärt oss att lita på media och det måste vi fortsätta med. Annars sitter mycket i vår demokrati löst. Media och politiker, med dem bygger vi samhället, säger Martin Widmark och påminner om att tidigare har presidenter som ljugit blivit avsatta.

Artikelbild

Folkpartiets Lars Leijonborg utfrågas av Erik Fichtelius och Stina Lundberg i SVT:s partiledarutfrågning på Kulturhuset i Stockholm, 5 september, 2002.

Men en ny tid ställer nya krav på nyhetskonsumenten, bland annat på gedigen kunskap om källkritik. Vem säger vad och varför? Vilken agenda har den som säger något? Och om du kollar uppgiften med flera källor, hur ser då sanningen ut?

– Processen att behöva göra det här själv medför svårigheter, säger Martin Widmark och minns när Erik Fichtelius kom pulsande i snön och berättade om idén om att skriva om ett gäng ungar som startar en egen tidning på nätet.

– Vi vill skapa ett intresse för journalistiken och väcka ett intresse hos unga att bli journalister, säger Martin Widmark.

Erik Fichtelius trycker på att bakom riktig, pålitlig journalistik finns en process för faktakoll.

– Det är inte bara att trycka på publiceraknappen. Man måste först kolla vad som stämmer, säger han och hyser ett stort hopp för källkritiken bland dagens unga,

– Hur vet du det, frågar de hela tiden. Det finns en stor medvetenhet, men kanske blir den djupare genom Scoopet, säger Erik Fichtelius och hoppas att boken ska inspirera unga att själva göra som 11-åringarna i Scoopet: börja skriva och på så vis upptäcka mer om journalistik och källkritik och om hur man kan påverka och granska sin omvärld.

För vid 68 års ålder och en lång journalistkarriär är Erik Fichtelius ännu inte mätt på den där känslan då man just bärgar hem ett scoop.

– Då reser sig håren på en, när man hittar en nyhet. Det är lika häftigt fortfarande, säger han och hoppas på en ny generation journalister vattnas av boken.

"Scoopet. Förstörda bevis” är den första i en serie av flera böcker. Författarduon har redan manus till andra boken nästan klart och det finns ett synopsis till en tredje.

LÄNK ► Klicka här för att läsa boken