Jörgen Engström bor på Linudden utanför Nyköping. Från tomten ser han ut över vattnet. På onsdagsmorgon när han var på väg till jobbet fick han syn på en havsörn ute på isen.

– Jag vände på klacken och hämtade min kamera med zoomobjektiv. Jag brukar fotografera fåglar och insåg snabbt att den här inte mådde bra, säger Jörgen.

Han beskriver hur han genom kameralinsen såg hur örnen vinglade över isen.

Artikelbild

– Den hoppade till men hamnade i vattnet. Den är stor och tung och skulle aldrig ha kunnat komma upp där ifrån.

Jörgen förstod direkt att han måste rädda havsörnen.

– Jag sprang till grannen och ropade: "kom vi ska åka båt och hämta en örn".

Jörgen och grannen fick hacka sig genom isen för att ta sig ut till öppet vatten och paddla till havsörnen som var i sjönöd.

Artikelbild

Läs mer:Bilist i krock med havsörn på E4 vid Nyköpingsbro

Jörgen fick tag på örnen i vattnet och tog den under armen.

– Jag tog den ungefär som man tar en höna. Jag hade lyckats få med mig frugans sjal och satt den över huvudet på örnen för att hålla den lugn. Jag hade läst det någon gång, säger Jörgen som fortfarande är skärrad efter händelsen när SN pratar med honom.

Väl i land lade de fågeln i en flyttlåda inomhus så den skulle få upp värmen. Efter några telefonsamtal fick han besked om att han kunde möta djurambulansen från Stockholm vildfågel rehab vid Järna.

Senare på kliniken konstaterades att örnen var en mager hona på 3.9 kg och att den var blyförgiftad. Men kliniken ska försöka rehabilitera den. …

På eftermiddagen när Jörgen kommit till jobbet är han fortfarande skakad efter händelsen.

– Här har man försökt komma nära örnar hela sitt liv med kameran och plötsligt sitter man och håller i en med sina bara händer. Jag känner mig bara så glad att vi kunde rädda livet på den.