‒Känner du dig trygg pappa?

18-åriga Victoria "Vickan" Ryhnell har just släppt taget om tyglarna till det tioåriga stoet Empress EG. På den mörkbruna hopphästens rygg sitter hennes 51-årige far, Niclas Ryhnell.

Och jodå. Niclas sitter rätt säkert i sadeln, han konstaterar att stiglädren har rätt längd och att Empress verkar trygg och stabil, allt medan ekipaget skrittar på en stor volt i det gula ridhuset på Strömsholm, där Victoria går tredje året på naturbruksprogrammets hästinriktning.

Annat var det i juni i år, när Niclas Ryhnell, som till vardags är kökschef på Sundbyholms slott, tillsammans med Victoria åkte till Bollerups hästgymnasium i Skåne för att delta i TV3:s nya reality-serie "Det stora hoppet".

‒Det var ingen lek, det var på riktigt, säger Niclas, som under 14 dagar tränade och tävlade i ridkonstens olika discipliner med sin dotter som coach.

Inspelningen innebar enorma påfrestningar, ibland med stalltjänst, flera träningspass och tävlingar samma dag. Niclas plågades inte bara av träningsvärk och rädsla, han ådrog sig också frakturer på tre revben efter en avramling.

‒ Utan Vickan hade jag inte fixat en dag. Vi var tillsammans 24/7 och hade kameror på oss hela tiden, berättar Niclas som ändå minns de två försommarveckorna i Skåne som bland de bästa i sitt liv.

Inte bara för samvaron med dottern - han är djupt imponerad av hennes tålamod, kunnande och omtänksamhet - Niclas Ryhnell blev och helfrälst på hästar och ridning.

‒Feelingen, känslan och kärleken - att hitta knapparna och bli ett med hästen - som när jag fick ett genombrott och kom på hur jag skulle galoppera kontrollerat. När Vickan sa att "Nu kan du sakta av till trav" tänkte jag: Aldrig! Det var en så härlig känsla.

Victoria Ryhnell har ridit på ridskola sedan hon var barn, precis som hennes äldre systrar. Nu utbildar hon sig till ridledare och Niclas, som har fått hästvana genom att vara med barnen i stallet, tvekade först lite är Victoria ville söka till programmet "Det stora hoppet". Men han gav med sig och tillsammans åkte de till Sundbyholms travbana och spelade in en video där de tramsade och berättade lite om sig själva. Man kan ju bara ana att de som gjorde castingen till programmet hajade till när de fick se den härliga kemin mellan den pratglada, känslosamma pappan och den strukturerade och kärlekfulla dottern.

3 500 personer sökte till programmet och bara sex döttrar och fäder kom med.

Det har gått flera månader sedan inspelningarna slutfördes, och det är bara någon vecka kvar tills programmen börjas sändas. Vad som ska hända då vet de inte.

‒ Det är lite läskigt, jag är lite beredd på kritik, säger Niclas, som vet att det brukar dyka upp de som menar att program av den här typen kan innebära att hästarna far illa.

‒Men jag vet vad vi gjorde där nere, med alla proffs, Hästarna hade det jättebra, de fick vila och blev ompysslade, säger Niclas.

‒Det var extremt kul, något man aldrig får göra annars. Jag är stolt över pappa och så glad över att ha fått träffa alla människorna i programmet, säger Vickan.