Sonen: ”Det sista loppet vinner man inte”

Sixten Jernbergs starka vilja hjälpte honom i skidspåren till fyra OS-guld och lika många VM-guld. Men till slut räckte inte ens viljan i den svenske skidlegendarens kamp mot sin sjukdom. Jernberg avled under natten till lördagen och blev 83 år.

Dödsfall2012-07-15 16:15

– Pappa hade varit dålig sista året. Han har kämpat enormt mycket, tagit sig fram på sin berömda vilja, men till slut orkade han inte längre. Det sista loppet vinner man inte, säger sonen Edy Jernberg, som fanns vid sin pappas sida ända till slutet på Mora lasarett, till SVT Sport.

Sixten Jernberg föddes 1929 och växte upp under fattiga förhållanden i en barnaskara på nio barn i Lima, och det var där han levde hela sitt liv. Efter sju års skolgång började han jobba i smedjan, men bytte sedan till det tuffa livet i skogen.

Det sades att Jernberg var en åkare med humör och att han åkte på ren ilska. Men framgångarna berodde nog mer på att han fick en bra grundträning ”gratis” då han åkte skidor till skogen, jobbade hårt hela dagarna och skidade hem.

I skidspåren kom det stora genombrottet i OS i Cortina 1956, då Jernberg bärgade fyra medaljer och sedan fick dela bragdguldet med femkamparen Lars Hall.

Därefter duggade framgångarna tätt för dalkarlen. När mästerskapskarriären avslutades 1964, med bland annat guld på paradgrenen 50 kilometer, hade Jernberg tagit 15 medaljer. Meriterna gör Jernberg till Sveriges främste skidåkare genom tiderna – och till en förebild för flera skidgenerationer som har kommit efter honom. Gunde Svan var en som såg upp till Jernberg, Sven-Åke Lundbäck en annan.

Efter karriären byggde Jernberg upp en stugby helt på egen hand. Ett tag provade han också på kommunalpolitiken, men tyckte det var för många jasägare.

Med åldern kom krämporna och han opererade bland annat hjärtat. 2008 fick han besked om prostatacancer.

Häromåret uppfördes en staty av Sixten Jernberg i hemorten Lima, och strax intill håller ett museum på att byggas. SVT:s Jens Lind, som jobbar med en dokumentär om Jernberg, var där med skidlegendaren strax före midsommar.

– Han hade varit sängliggande i ett halvår, men nu reste han på sig och vi åkte iväg till museet. Sixten inspekterade bygget och var så nöjd att det var på gång, säger Lind.

– Han kände på sig att det skulle bli något mycket fint, ett värdigt minne över en stor och godhjärtad man.

Sixten Jernberg efterlämnar fru och tre barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om